De grootste bedreiging voor de Italiaanse regering lijkt niet Brussel, maar de financiële markt.

De marktrente voor Italiaanse staatsleningen is de afgelopen dagen verder opgelopen, nadat bekend werd dat de populistische regering van Lega en de Vijfsterrenbeweging de uitgaven flink wil verhoging, zonder financiële dekking.

Door de begrotingsplannen stijgt het Italiaanse begrotingstekort en wordt de vraag actueel hoe Italië zijn torenhoge staatsschuld van meer dan 2.000 miljard euro wil intomen.

Lega-leider Matteo Salvini suggereerde dinsdag dat de rente op Italiaanse staatspapier is opgelopen door uitspraken van bureaucraten uit Brussel, en dat het land daarvoor wel eens een ‘schadevergoeding’ zou kunnen eisen.

Tegelijk lijkt de Italiaanse regering te buigen voor druk van de Europese Unie om toch het begrotingstekort sterker terug te dringen dan eerder was gepland, meldden bronnen rond het Italiaanse kabinet aan de krant Corriere della Sera.

Italië kijkt toch naar terugdringen begrotingstekort

De Italiaanse regering had het begrotingstekort voor de komende drie jaar vastgesteld op 2,4 procent. Daardoor ontstonden zorgen in Brussel en op de financiële markten dat Rome onvoldoende doet om de torenhoge Italiaanse staatsschuld terug te dringen.

Nu zou er in Rome het plan zijn ontstaan om het tekort in 2019 op 2,4 procent te laten komen, maar in 2020 en 2021 te laten dalen tot respectievelijk 2,2 en 2 procent.

De leiders van de Italiaanse regeringspartijen hebben aangegeven geld te gaan pompen in de verlamde economie en verkiezingsbeloftes voor de armen te zullen waarmaken. De regering moet de begrotingsplannen nog voorleggen aan de Europese Commissie.

De staatsschuld ligt nu op 132 procent van het Italiaanse bruto binnenlands product. De Europese regels schrijven voor dat de staatsschuld niet meer dan 60 procent van het nationaal inkomen mag bedragen, met een begrotingstekort van maximaal 3 procent.

De euro veerde wat op na het bericht in Corriere della Sera, na een verliesreeks van vijf dagen tegenover de dollar door de zorgen rond Italië.

De rente op 10-jarige Italiaanse staatsleningen noteerde woensdag een fractie lager op 3,2 procent, nadat dinsdag een piek van 3,45 procent werd bereikt.