• Leenplatform Funding Circle heeft de verliezen tijdens de coronacrisis zien verdrievoudigen en moet omgerekend 105 miljoen euro afschrijven op slechte leningen.
  • Toch is topman Samir Desai optimistisch over de langere termijn: “De crisis is ook een kans voor ons om te laten zien dat onze leningen goed zijn en het model veerkrachtig is.”
  • Funding Circle was enkele jaren in Nederland en Duitsland actief maar staakte afgelopen tijd abrupt met de activiteiten in deze twee landen.

De verliezen bij leenplatform Funding Circle zijn in de eerste helft van 2020 verdriedubbeld, meldt The Financial Times.

Het Britse leenplatform voor mkb-bedrijven stopte afgelopen maart abrupt in Nederland en Duitsland, maar is nog wel volop actief op de thuismarkt Groot-Brittannië en in de Verenigde Staten. Door de coronacrisis is Funding Circle nu gedwongen flink af te schrijven op slechte leningen.

Mkb-bedrijven kunnen via het platform gekoppeld worden aan investeerders. Vaak gaat het om bedrijven die bij commerciële banken geen lening kunnen krijgen omdat de voorwaarden daar strenger zijn.

Volgens The Financial Times moet Funding Circle over eerste helft van 2020 96 miljoen pond afschrijven op brakke leningen, ofwel 105 miljoen euro. Daarmee bedraagt het totale verlies van januari tot en met juni 115 miljoen pond, omgerekend 126 miljoen euro. “Door de ernst en de snelheid van Covid-19 waren we niet in staat de leningen zo snel door te verkopen als we hadden gewild”, zegt CEO Samir Desai tegen de krant.

Toch is Desai ondanks de verliezen en het feit dat de wereld kampt met de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog optimistisch over de toekomst: “We hadden deze recessie natuurlijk niet gewild, maar het is wel een kans voor ons om te laten zien dat onze leningen goed zijn en het model veerkrachtig is.”

Het Britse bedrijf was vanaf 2015 tot dit voorjaar ook in Nederland actief als crowdfundingplatform en bemiddelde in die periode voor zo’n 222 miljoen euro aan leningen van 4.800 kleine ondernemingen.

Maar volgens het moederconcern groeide Funding Circle niet hard genoeg in ons land en daarom werd in maart besloten te stoppen met de Nederlandse activiteiten. Bestaande leningen zijn wel gewoon blijven lopen, maar het Nederlandse platform is niet meer in de lucht voor nieuwe leningen.

LEES OOK: 3 hardnekkige misverstanden over alternatieve financiering voor mkb’ers die verder kijken dan de bank