Laura van Geest wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat heeft minister Wopke Hoekstra van Financiën bekendgemaakt.

De huidige directeur van het Centraal Planbureau (CPB) treedt aan per 1 februari volgend jaar voor een termijn van vier jaar.

Van Geest is de definitieve opvolger van Merel van Vroonhoven, die eerder dit jaar opzien baarde door haar topfunctie bij de financiële toezichthouder te verruilen voor een baan voor de klas. Sinds haar vertrek vorige maand heeft bestuurslid Hanzo van Beusekom tijdelijk de dagelijkse leiding bij de AFM.

“Ik ben zeer verheugd dat Laura van Geest bereid is om zich de komende jaren voor de AFM in te zetten”, zegt Hoekstra. “Met haar jarenlange ervaring, haar onafhankelijke blik en grote deskundigheid bij het CPB en eerder bij het ministerie van Financiën is ze een aanwinst voor de AFM.’’

Volgens Hoekstra is bij de AFM “iemand van groot statuur nodig”, ook omdat de financiële waakhond het naar verwachting een stuk drukker gaat krijgen na het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Veel financiële partijen overwegen wegens de brexit de oversteek te maken van Londen naar het Europese vasteland, waarbij ook Amsterdam nadrukkelijk in beeld is.

Bij het CPB heeft Van Geest zich volgens Hoekstra bewezen als een zeer kundig en "communicatief ijzersterk" bestuurder. Wie haar moet opvolgen bij het belangrijkste economische adviesorgaan van het kabinet, is nog niet bekend. "Maar dat probleem zullen we uiteraard ook oplossen", aldus de minister. "We gaan vast ook iemand vinden van grote geschiktheid voor de vacature die zij achterlaat."

Van Geest gaat minder verdienen dan haar voorganger. Net als bij het CPB valt haar salaris straks onder de Wet normering topinkomens, ook wel de balkenendenorm genoemd. Voor Van Vroonhoven werd wel een uitzondering gemaakt zodat zij meer kon verdienen dan een ministerssalaris.