De leiders van tien Zuidoost-Aziatische landen hebben zondag hun handtekening gezet onder een plan om een economische gemeenschap op te richten naar Europees voorbeeld. Dit was op de topconferentie van de ASEAN, de Vereniging van Zuidoost-Aziatische Naties, in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

De gastheer, premier Najib Razak, zei dat het besluit een mijlpaal is voor de 625 miljoen mensen die in de lidstaten van ASEAN wonen, meldden plaatselijke media. De landen hebben volgens Razak een economische output ter waarde van bijna 2,5 triljoen (2500 miljard) euro en dat kan in 2020 al zijn opgelopen tot 4,4 triljoen euro.

Ook één blok op veiligheid en politiek

Het is de bedoeling dat de vrijhandelszone van de economische gemeenschap van het zuidoosten van Azië voor 31 december op papier vorm heeft gekregen en dat meteen wordt vastgelegd hoe die in de komende jaren wordt gerealiseerd. De landen zijn onder meer overeen gekomen dat hun transportnetwerken beter op elkaar worden aangesloten, en dat economische strategieën beter op elkaar worden afgestemd.

De ASEAN-landen zijn Brunei, Cambodja, de Filipijnen, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Singapore, Thailand en Vietnam. De landen gaan niet alleen op economisch gebied samenwerken; de landen willen ook als het gaat om veiligheid en politiek een blok vormen. Daar zijn nog weinig concrete plannen voor gemaakt. Veel van de ASEAN-landen staan op gespannen voet met China.

ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl