Er zijn dit jaar een hoop uitstekende telefoons op de markt gekomen.

Als je per se een iPhone wilt kopen in 2017, kijk dan eens verder dan de nieuwe iPhone 8 of de iPhone X die in november verkrijgbaar is.

Ik heb al meer dan een jaar de iPhone 7 Plus is bezit, en ik heb de iPhone 8 en 8 Plus in handen gehad. Bij mij is er geen twijfel: met de iPhone 7 krijg je de meeste waar voor je geld – afgezien van de kleinere iPhone SE.

De iPhone X heb ik nog niet geprobeerd. Hoe mooi die telefoon er ook uitziet, ik weet niet of de iPhone X het waard is om bijna twee keer zoveel geld aan uit te geven dan de iPhone 7.

Dit zijn de redenen:


1. De iPhone 7 is veel betaalbaarder dan de iPhone 8 en de iPhone X.

Bron: AP

De belangrijkste reden om voor de iPhone 7 te kiezen is misschien wel het prijskaartje.

Voor de iPhone 8 ben je minimaal 809 euro kwijt en voor de iPhone 8 Plus komt daar nog eens 110 euro bovenop. De iPhone X - als je er eentje kunt bemachtigen op 3 november - kost 1.159 euro.

Nee, dan de iPhone 7. Die heb je al voor 639 euro, bijna de helft van de prijs van een iPhone X. De iets grotere iPhone 7 Plus kost 779 euro. Dat is nog steeds veel geld voor een telefoon, maar de iPhone 7 is wel een stuk betaalbaarder dan de nieuwere modellen.


2. De iPhone 7 is in meer kleuren verkrijgbaar dan de iPhone X.

Foto: Een matzwarte iPhone 7 Plus. Bron: YouTube/Marques Brownlee

Bij de iPhone 8 heb je keuze uit drie kleuren: zilver, goud en 'space grey', terwijl de iPhone X verkrijgbaar is in slechts twee kleuren: zwart en wit.

De iPhone 7 en 7 Plus kun je kopen in vijf verschillende uitvoeringen: gitzwart, zwart, zilver, goud en roségoud.


3. Door de glazen achterkant zijn de iPhone 8 en iPhone X minder robuust.

Foto: Wees voorzichtig met de iPhone 8 en de iPhone X. Bron: Justin Sullivan/Getty

Apple heeft de iPhone 8 en iPhone X voorzien van een glazen achterkant om draadloos opladen mogelijk te maken. Maar dat heeft een nadeel: op glas zie je vingerafdrukken en vuiligheid veel beter en de telefoon is kwetsbaarder. Glas breekt nu eenmaal snel. De nieuwe iPhones zijn dan wel voorzien van Gorilla Glass, het is nog steeds geen goed idee om de telefoon te laten vallen.

De iPhone 7 is wat dat betreft een stuk robuuster. Het toestel is net als de iPhone 6-reeks gemaakt van aluminium. Draadloos opladen is onmogelijk, maar je hebt een grotere kans dat je telefoon een val overleeft.


4. De iPhone 8 en de iPhone X ondersteunen draadloos opladen en snelladen, maar daar heb je extra accessoires voor nodig.

Bron: Hollis Johnson/Business Insider

Draadloos opladen is eindelijk toegevoegd aan de iPhone 8 en de iPhone X, maar daar moet je wel een speciale oplaadmat voor kopen - en die zijn niet bepaald goedkoop. Ook voor snelladen moet je enkele tientjes uitgeven aan nieuwe kabels.

De iPhone 7 en de 7 Plus gebruiken de standaard Lightning-kabel van Apple, en die doet het prima.


5. De iPhone 7 Plus, de 8 Plus en de X hebben vergelijkbare camera's aan de achterkant.

Bron: Hollis Johnson/Business Insider

Als fotografie je ding is, dan zal het je wellicht verbazen dat de camera's van de 7 Plus, 8 Plus en X bijna identiek zijn. De 7 en 8 zijn ook prima machines, maar de grotere Plus-uitvoeringen zijn voorzien van een extra telefoto-lens waarmee je kunt inzoomen zonder kwaliteit te verliezen.

Zo schaalt Apple de camera's in. Qua hardware zitten ze erg dicht bij elkaar in de buurt.

Het enige echte verschil is dat de hoofdcamera van de X optische stabilisatie heeft voor zowel de groothoek- als de telelens, wat helpt om foto's en video's scherper te maken in bijvoorbeeld situaties met weinig licht.

De 7 Plus en 8 Plus hebben deze stabilisatie alleen voor de groothoeklens, maar in de praktijk merk je daar als gebruiker weinig van.


6. De iPhone 7, 8 en X hebben ook een nagenoeg identieke selfiecamera.

Bron: Hollis Johnson/Business Insider

De iPhone X is voorzien van het zogenoemde TrueDepth-camerasysteem. Hiermee kun je de telefoon ontgrendelen met je gezicht en aankopen doen via Apple Pay.

Maar als je puur kijkt naar de hardware, zijn de camera's aan de voorzijde van de 7, 8 en X nagenoeg identiek.


7. iOS werkt net zo prettig op de iPhone 7 als op de nieuwe toestellen.

Bron: Hollis Johnson/Business Insider

En laten we wel wezen: welke iPhone je ook aanschaft, je krijgt er Apples eersteklas besturingssysteem bij en toegang tot de App Store die de beste selectie aan apps heeft. Een oudere editie zoals de 7 draait net als de 8 en de X op iOS 11, dus de ervaring is ook hier bijzonder gelijkwaardig.

Mocht je toch liever de iPhone X willen aanschaffen, wij houden je uiteraard niet tegen. Maar bedenk wel dat ook dit model goedkoper zal zijn als Apple over een jaar de opvolger onthult.

BEKIJK NU: 5 tips om betere foto’s te maken met je iPhone