Het CBS ziet geen piek in faillissementen door de coronacrisis.

De afgelopen maand daalde het aantal bedrijven dat op de fles ging juist weer, tot het laagste niveau in 21 jaar.

Dat de crisis zich nog niet laat gelden heeft waarschijnlijk te maken met de overheidssteun, waardoor bedrijven nog op de been blijven.

Relatief de meeste faillissementen werden uitgesproken in de horeca.

De coronacrisis zorgt nog niet voor een piek in faillissementen, het aantal faillissementen is zelfs “opvallend laag” zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal bedrijven dat op de fles gaat daalde in oktober zelfs naar het laagste aantal in 21 jaar. Dat de crisis over het geheel nog geen impact lijkt te hebben hangt mogelijk samen met het feit dat veel ondernemingen de periode tot nu toe met financiële steun doorstaan.

Er werden in oktober 12 bedrijven minder failliet verklaard dan een maand eerder. Concreet ging het om 171 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken. Daarmee werd in oktober het laagste niveau bereikt als het gaat om het aantal faillissementen na augustus 1999. In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen.

Het aantal faillissementen daalt steeds verder, bron: CBS
Het aantal faillissementen daalt steeds verder, bron: CBS

Het CBS houdt wel rekening met de zittingsdagen. Veel rechtbanken doen faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week, doorgaans de dinsdag. De ene maand telt daardoor meer van deze zittingsdagen dan de andere. Het cijfer van het CBS is voor zittingsdagen gecorrigeerd.

Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 30. Dat zijn er 10 meer meer dan in september. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven, aldus het CBS. Relatief gezien werden er in oktober de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca.

LEES OOK: Groei startende bedrijven zit vooral bij webshops en zakelijke diensten