Bijna een kwart van de Nederlanders met een huurhuis en een variabel energiecontract heeft volgend jaar waarschijnlijk moeite met rondkomen door de stijgende (energie)prijzen. Dat geldt ook voor huurders met een vast contract dat binnen twaalf maanden afloopt, meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek.

Bij mensen met een hypotheek is dit bijna één op de tien. “Dit ondanks de instelling van een prijsplafond voor energie. Deze cijfers geven opnieuw aan hoe kwetsbaar veel huishoudens zijn”, zegt Laura van Geest, bestuurder bij de AFM.

Volgens het onderzoek denkt driekwart van de hypotheekbezitters de kosten voor energie te kunnen dragen, in het geval dat deze zouden verdubbelen. Bij huurders is dit amper de helft.

Ongeveer vijf op de tien hypotheekbezitters geven aan een variabel energiecontract te hebben en vier op de tien een vast contract. De rest geeft aan niet te weten hoe het energiecontract eruitziet. Van de hypotheekbezitters met een variabel contract, geeft ruim de helft aan een variabel contract te hebben waarvan de prijzen maandelijks aangepast kunnen worden.

Veel mensen vragen energietoeslag aan

Dat de energieprijzen voor financiële problemen zorgen blijkt ook uit het aantal mensen dat om hulp vraagt. Zo heeft rond 90 procent van de mensen die recht heeft op de energietoeslag, die ook aangevraagd. Dat blijkt uit gegevens van de gemeenten, zei minister Carola Schouten (Armoedebeleid) in de Tweede Kamer. Dit cijfer is volgens haar "echt hoog". Bij andere armoede- en schuldenregelingen worden altijd minder mensen bereikt.

De energietoeslag van 1300 euro is bedoeld voor mensen die met maximaal 120 procent van het sociaal minimum moeten rondkomen. Het geld is een tegemoetkoming voor de gestegen energiekosten. Ook volgend jaar kunnen huishoudens met een laag inkomen weer een energietoeslag tegemoet zien.

Een aantal partijen (SP, PvdA, PVV en DENK) vindt dat meer mensen in aanmerking moeten komen voor de energietoeslag. Zij vinden dat het percentage van 120 procent moet worden opgetrokken. Dat is ook al gebeurd in een aantal gemeenten zoals Rotterdam. Dat ziet Schouten niet zitten.

Er is voor dit percentage gekozen omdat het aansluit bij het armoedebeleid van de gemeenten, zei de minister. Daardoor kon de maatregel snel worden uitgevoerd. Ze wees er ook op dat er voor mensen die net iets meer verdienen andere regelingen zijn gekomen zoals een verhoging van de zorg- en huurtoeslag.

LEES OOK: Energieprijs ‘hot item’ onder huizenkopers: ze vragen naar verbruik gas en stroom en hoge energierekening kan dealbreaker zijn, zeggen makelaars.