Economische groei meet je door de kijken naar wat we samen in een jaar aan goederen en diensten produceren, maar méér groei betekent niet automatisch dat burgers beter af zijn.

In een vrijdag verschenen rapport van Rabobank en de Universiteit Utrecht kijken economen naar een breder welvaartsbegrip. Dat omvat zaken als baanzekerheid, kwaliteit van het onderwijs, gezondheid, milieu, veiligheid en geluk.

De welvarendste regio van Nederland? Dat blijken Noord-Drenthe en het Gooi te zijn. In het laatste geval, niet zo verrassend, omdat het Gooi een verzamelplaats is van rijke tot zeer rijke Nederlanders. Het gemiddelde inkomen is hoog, de werkloosheid laag.

Noord-Drenthe heeft een andere troef: mensen zijn er onder meer erg tevreden over hoe ze wonen.

Regio’s in de Randstad die het economisch goed scoren, presteren daarentegen niet het sterkst op het gebied van welvaart. “De drie grootste steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben zelfs de laagste brede welvaart van Nederland”, aldus de auteurs van het rapport. “De lagere brede welvaart in de grote stad wordt veroorzaakt door een lagere score op een groot deel van de dimensies, maar vooral de lage woontevredenheid en de grotere onveiligheid dragen sterk bij aan een lagere BWI (brede welvaartsindicator, red).”

Onderstaande kaart laat per regio zijn hoe de verschillen in welvaart zijn.

(klik voor uitvergroting)

De welvaart, zoals Rabobank en de Universiteit Utrecht die meten, blijft achter bij de landelijke economische groei. Dit is voornamelijk te wijten aan de toegenomen flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Het aantal mensen met een flexibele arbeidsrelatie is sterk opgelopen. Dat beïnvloedt het welzijn van mensen negatief, omdat het leidt tot meer onzekerheid.

Verschil tussen economische groei en welvaart

In onderstaande grafiek is te zien dat het nationaal inkomen per hoofd van de bevolking inmiddels weer boven het niveau van 2008 ligt, maar voor de welvaartsindicator (blauwe lijn) is dat niet het geval.

(klik voor uitvergroting)

De welvaartsgraadmeter liet pas afgelopen jaar weer een duidelijk stijgende lijn zien. Het ingezette welvaartsherstel is onder meer te danken aan het dalen van de werkloosheid. Verder is de gemiddelde tevredenheid met het leven toegenomen.