De film Jobs over het leven van Apple-oprichter Steve Jobs met in de hoofdrol Ashton Kutcher, is vooralsnog geen kassucces. 

In het eerste weekend in de Verenigde Staten werd aan de bioscoopkassa in totaal 6,7 miljoen dollar (5 miljoen euro) afgetikt. Er waren zes films die meer opleverden afgelopen weekend, waaronder ‘The Butler’ met een rol voor Oprah Winfrey. Die film, heftig gepromoot door Oprah, leverde 25 miljoen dollar (19 miljoen euro) op.

Dat schrijft The Financial Times maandag.

Helemaal onverwacht komen de tegenvallende bezoekersaantallen voor ‘Jobs’ niet. De recensies waren al niet mals. In The New York Times vergeleek een recensent de film met een powerpointpresentatie: saai. Ashton Kutcher kreeg wel iets betere kritieken, maar de filmacteur en durfinvesteerder kon de film volgens velen niet redden.

Steve Wozniak, de mede-oprichter van Apple die ook in de film een prominente rol speelt, was ook weinig enthousiast. Volgens hem begaat de film de fout Jobs’ enorme succes begin deze eeuw te projecteren op zijn grilligere beginjaren als ondernemer.

Hoop voor andere Jobs-film

Het geringe succes voor ‘Jobs’ is wel goed nieuws voor een andere filmische biografie van de techentrepreneur die op stapel staat: Steve Jobs, een productie van Sony.

Het script voor die film wordt wordt geschreven door Aaron Sorkin, die dat ook deed voor het succesvolle portret van Facebook, The Social Network. Sorkin kreeg voor dat script een Oscar. Als basis voor ‘Steve Jobs’ dient de goed verkochte biografie van Jobs door Walter Isaacson.

Lees ook op Business Insider

Lees ook

Film Lone Ranger tweede miljoenenstrop Disney in twee jaar

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl