• Zorginstituut Nederland en ZonMw verlenen 10 miljoen euro subsidie om wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken naar de werking van de kunstalvleesklier waarmee diabetici hun bloedsuikerspiegel op peil kunnen houden.
  • Als wordt aangetoond dat deze kunstalvleesklier effectiever is, kan het Zorginstituut besluiten deze in het basispakket op te nemen.
  • Aan het wetenschappelijk onderzoek dat dit jaar begint, doen onder leiding van UMC Utrecht twaalf Nederlandse ziekenhuizen mee en 240 volwassenen.

Dit jaar start een groot wetenschappelijk onderzoek waaruit moet blijken of de kunstalvleesklier, die uitvinder Robin Koops in zijn schuur in Twente bedacht, aan alle eisen voldoet om in het basispakket opgenomen te worden.

Dit is mogelijk omdat ZonMw, de organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, en Zorginstituut Nederland 10 miljoen euro subsidie beschikbaar stellen. 

Het onderzoek wordt onder leiding van UMC Utrecht uitgevoerd met elf andere Nederlandse ziekenhuizen. In totaal staan er 240 volwassen klaar om mee te doen.

Zij krijgen een apparaatje ter grootte van ongeveer twee op elkaar gestapelde smartphones mee. Deze moet ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel automatisch op peil gehouden wordt. De kosten hiervoor worden volledig vergoed door de subsidie.

Het apparaatje bevat een glucosemeter gekoppeld aan een pompje. Op basis van de meetwaardes wordt het pompje aangestuurd om specifieke hoeveelheden hormonen, insuline en glucagon in het lichaam te spuiten. Door de kunstalvleesklier te gebruiken zouden de klachten van diabetespatiënten sterk moeten afnemen, omdat de glucosewaardes in het bloed veel stabieler blijven. 

Het onderzoek zou de laatste stap voor toelating in het basispakket kunnen zijn. Het doel van deze studie is dan ook om aan te tonen dat de kunstalvleesklier effectiever is voor mensen die moeite hebben om hun diabetes onder controle te krijgen.

Als de resultaten positief zijn, kan Zorginstituut Nederland, het instituut dat toezicht houdt op de betaalbaarheid en de kwaliteit van de Nederlandse zorg, beslissen om het apparaatje in het basispakket op te nemen.

Kunstalvleesklier is al beschikbaar

Uitvinder Robin Koops is zelf ook diabeet. In 2004 bedacht hij in zijn schuur in Goor de oplossing voor zijn chronische ziekte: een volledig automatische insuline- en glucagonpomp.

De eerste versie was een grote kast met twee laptops die via een ‘navelstreng’ verbonden was aan de buik van de patiënt. Koops maakte er zijn missie van om de kunstalvleesklier door te ontwikkelen tot een product dat makkelijk dagelijks te gebruiken was.

Na jaren van ontwikkeling, tegenslagen en media-optredens, waaronder een verschijning in De Wereld Draait Door, is de kunstalvleesklier inmiddels goedgekeurd voor toelating op de Europese markt. Via Koops’ bedrijf Inreda Diabetic wordt de Inreda AP, de laatste versie van het apparaatje, verstrekt in samenwerking met verschillende projecten.

LEES OOK: Minder zorgkosten uit eigen zak betalen? Dat kan als het eigen risico van €385 niet bij €0 maar bij €300 begint, blijkt uit onderzoek van deze econoom