De dreiging van een faillissement van drogisterijketen Kruidvat en beautyketen ICI Paris is van de baan.

Vastgoedondernemer Pieter van Loon trekt de faillissementsaanvraag voor de eigenaar van beide ketens in, na een schikking met het Chinese moederbedrijf van Kruidvat en ICI Paris.

Kruidvat is in handen van AS Watson, dat weer een dochterbedrijf is van het conglomeraat van de Hongkongse miljardair Li Ka-Shing

AS Watson had eenzijdig besloten geen huur meer te betalen als gevolg van de coronacrisis. De inhoud van de schikking met de vastgoedverhuurder blijft geheim.

Het bedrijf achter Kruidvat en ICI Paris XL heeft geschikt met een verhuurder van een winkelpand in Dordrecht. Daardoor heeft vastgoedondernemer Pieter van Loon zijn aanvraag voor een bankroet van AS Watson, de moedermaatschappij uit Hongkong ingetrokken. Dat bevestigt hij tegen persbureau ANP.

Eerder vroeg Van Loon faillissement aan voor AS Watson, nadat dochterbedrijf ICI Paris XL eenzijdig had besloten om geen huur meer te betalen als gevolg van de coronacrisis.

Deze week zou de behandeling van de faillissementsaanvraag plaatsvinden bij de rechtbank Midden-Nederland. Maar de Dordtse ondernemer kwam via advocaten tot een akkoord met het Aziatische retailbedrijf.

ICI Paris XL beloofde voor april de helft van de huur te betalen, iets wat ook aan andere verhuurders werd toegezegd. Hoe het akkoord er verder precies uitziet mag Van Loon niet zeggen.

Van Loon had de aanvraag van faillissement ingezet als drukmiddel. Eerder gaf hij aan gemakkelijk te kunnen aantonen dat AS Watson bij meer partijen de verplichtingen niet nakomt.

AS Watson had zelf te kennen gegeven 155 winkelverhuurders voorlopig niet te betalen.

"Het zijn juist de grootwinkelbedrijven die nu eenzijdig zeggen dat ze zich niet meer aan hun huurcontract gaan houden. Het is heel bijzonder als je dat nu als relatief kleine belegger aan je fiets hebt hangen. Ik ben nu in gevecht met een Chinese reus die in 2018 nog 19 miljard euro omzette", zei Van Loon eerder tegen de site Vastgoedmarkt.nl.

AS Watson is een dochter van het Hongkongse conglomeraat Hutchison Whampoa, dat in handen is van Li Ka-Shing, één van de rijkste zakentycoons in Azië.

Principe-afspraken tussen verhuurders en winkeliers

Op 10 april sloten vertegenwoordigers van vastgoedverhuurders en de detailhandel een principe-akkoord over afspraken rond huurbetalingen in de coronacrisis.

Zo kwamen brancheclubs onder meer overeen dat verhuurders van de panden de huur (deels) kunnen opschorten in april, mei en juni. Ook zullen ze geen winkeliers uitzetten als die kunnen aantonen dat de problemen komen door de crisis.

Het gaat hierbij wel om een niet-bindende afspraak. Individuele vastgoedverhuurders en detailhandelaren moeten zelf afspraken blijven maken.