In het derde kwartaal van dit jaar waren er flinke verschillen per regio in Nederland, wat betreft de economische impact van de coronacrisis.

Vergeleken met een jaar eerder was de krimp het sterkst in de regio Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt.

In provincies als Zeeland en Flevoland viel de krimp relatief mild uit.

Haarlemmermeer, de regio waar Schiphol onder valt, is in het derde kwartaal hard geraakt door de coronacrisis en zag de economie van alle Nederlandse regio’s opnieuw het sterkst krimpen.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De regio is voor een groot deel afhankelijk van luchtvaart en daaraan gerelateerde dienstverlening en kreeg in het tweede kwartaal ook al de hardste klappen.

Het statistiekbureau constateert verder dat in alle regio’s van Nederland vergeleken met een jaar eerder sprake was van een economische achteruitgang, maar dat die minder sterk was dan in het tweede kwartaal.

De economie van Haarlemmermeer kromp in het derde kwartaal met 19 procent tot 21 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de regio Amsterdam was dat tussen de 6 en 7 procent.

Lees ook op Business Insider

Daar hebben de horeca en de reisbemiddeling een belangrijk aandeel in de krimp. In de regio Groningen kromp de economie tussen de 4 en 5 procent, wat naast de coronacrisis samenhangt me de vermindering in de gaswinning.

Beperkte krimp in Zeeland en Flevoland

Twaalf regio’s lieten vergeleken met vorig jaar een kleine krimp tussen de 0 en 1 procent zien waaronder Oost-Zuid-Holland en de Veluwe. In de onderstaande kaart is ook te zien dat vrijwel heel Zeeland een relatief milde krimp kende in het derde kwartaal, net als Flevoland.

Ook groeide de omzet van de detailhandel, wat de schade voor de gehele economie beperkte. Andere bedrijfstakken die het ondanks corona goed deden zijn energiebedrijven, groothandel, verzekeraars en slachterijen.

LEES OOK: Economie veert in derde kwartaal terug van zware klap in de lente – maar op jaarbasis wel een krimp van 2,5%