• Klanten die online een pakketje van buiten de Europese Unie bestellen, hebben vaak amper door wat ze nu precies wel en niet betalen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Douane onder 1.195 respondenten.
  • Btw betaal je altijd, maar aan het betalen van invoerrechten en inklaringskosten ontkom je soms. Business Insider neemt door wat je precies kwijt bent.
  • Let erop dat je niet zomaar alles van buiten de EU online kunt bestellen. Zo mag je er geen kaas en vlees bestellen.
  • LEES OOK: Starten met ondernemen: 12 fiscale zaken om op te letten

Klanten die iets via internet bestellen, zijn daar lang niet altijd tevreden over, zo blijkt uit een deze week gepubliceerd onderzoek van de Douane onder 1.195 respondenten.

Bijna de helft van de ondervraagden heeft negatieve ervaringen over online shoppen. Ze kochten bijvoorbeeld kleding die niet leek op de foto’s die ze in de webshop zagen, van een matige kwaliteit was of te klein uitviel. Ruim een kwart van hen deed weleens een bestelling die nooit aankwam. Volgens de Douane doen klanten vooral miskopen bij webshops buiten de Europese Unie.

Nederlanders blijken ook slecht op de hoogte van het financiële web aan regelgeving rondom internetaankopen. Want wat betaal je nu precies als je iets van buiten de EU via internet bestelt?

Bijna de helft van de ondervraagden denkt onterecht dat je altijd invoerrechten betaalt als je aankopen doet buiten de EU. Meer dan een derde denkt dat inklaringskosten en invoerrechten bij de prijs zijn inbegrepen, wanneer je buiten de EU internetaankopen doet. Ook dit is niet het geval.

Welke kosten maak je precies als je een pakketje via internet bestelt dat van buiten de EU komt? Business Insider zet het voor je onder elkaar.

1. Je betaalt altijd btw als je pakketje bestelt buiten de EU

Aan één kostenpost ontkom je in geen geval en dat is de btw. Om het ingewikkeld te maken, zullen dan weer niet alle webshops van buiten de EU de btw direct aan je doorberekenen. Als zij dit niet doen, brengt de pakketdienst de btw bij je in rekening.

Het reguliere btw-tarief is 21 procent, maar voor sommige producten hoef je enkel 9 procent btw te betalen.

Tot 1 juli 2021 was er een btw-vrijstelling op pakketjes van buiten de EU met een waarde tot 22 euro. Deze vrijstelling is komen te vervallen, dus ook voor laaggeprijsde internetbestellingen van ver betaal je gewoon btw.

In onderstaande tabel zie je hoeveel btw (en invoerrechten) je betaalt voor verschillende producten van buiten de EU, als je die via internet bestelt.

Nu weet je hoeveel procent btw je betaalt per productcategorie. Maar hoe bereken je nu precies hoe hoog de btw uitvalt in euro's? Daarvoor is het nuttig te weten dat de btw wordt berekend over de prijs van de goederen, eventuele verzekeringskosten en de invoerrechten . Op die invoerrechten komen we hieronder nog uitgebreid terug.

De Belastingdienst komt op zijn website met een rekenvoorbeeld voor het uitrekenen van de btw.

Stel, je koopt een USB-kabel bij een webshop uit China. Deze kost 4,95 euro. De verzendkosten zijn 3,80 euro. Tel je deze bedragen bij elkaar op, dan kom je uit op 8,75 euro. Over deze totale kosten wordt 21 procent btw geheven, waardoor je uitkomt op 1,83 euro btw.

Omdat er geen verzekeringskosten zijn, hoef je deze kostenpost niet mee te nemen in de berekening van de uiteindelijke btw.

2. Je betaalt soms invoerrechten op online aankopen buiten de EU

Bestel je een pakket dat meer waard is dan 150 euro, dan betaal je naast de btw ook nog eens invoerrechten. Invoerrechten zijn maximaal 17 procent.

Maar hoe bereken je de invoerrechten nu precies? Invoerrechten worden berekend over de prijs van de goederen, de verzendkosten en de eventuele verzekeringskosten.

De Belastingdienst komt op zijn website opnieuw met een voorbeeldje. Stel, je bestelt een tas bij een webshop in het Verenigd Koninkrijk met een waarde van 199 euro. De invoerrechten voor je bestelling komen hierbij neer op 3 procent. De verzendkosten zijn 25 euro en de verzekeringskosten bedragen 10 euro.

Je berekent de invoerrechten door de prijs (199 euro), de verzendkosten (25 euro) en de verzekeringskosten (10 euro) bij elkaar op te tellen. Je komt vervolgens uit op 234 euro. Neem je daar 3 procent van, dan kom je uit op 7,02 euro aan invoerrechten.

3. Je betaalt soms inklaringskosten

Als een pakketdienst je pakketje moet aangeven bij de Douane, zal de dienst daar inklaringskosten voor rekenen. Hoe hoog die inklaringskosten precies zijn, verschilt per pakketdienst.

Bij DHL ben je duurder uit dan bij PostNL. DHL stelt op haar site hier 2% van het totaalbedrag van het pakket voor te vragen. Dat klinkt als weinig, maar er zit een addertje onder het gras. Het minimumbedrag is bij DHL namelijk liefst 14,50 euro, exclusief btw.

Bij PostNL betaal je voor bestellingen buiten de EU met een waarde tot 150 euro in totaal 4 tot 7 euro inklaringskosten. Voor een pakket met een waarde van meer dan 150 euro betaal je 10 tot 13 euro. De kosten zijn in beide gevallen lager als je online betaalt dan wanneer je afrekent bij een PostNL-punt. Het maximale tarief aan inklaringskosten dat PostNL hanteert, 13 euro, is nog altijd 1,50 euro lager dan het minimumtarief dat je bij DHL kwijt bent.

Goed om je bewust van te zijn, is tot slot dat je niet zomaar alles mag kopen wat van buiten de EU komt. Zo is er een verbod op het bestellen van namaakartikelen, medicijnen, dierlijke producten zoals kaas en vlees en producten van beschermde plant- en diersoorten.

LEES OOK: Webwinkel naast je vaste baan? Dit betekenen de nieuwe Europese btw-regels voor jou