Variabele hypotheekrentes en hypotheekrentes die maximaal 1 jaar vaststaan, blijven in 2019 nog zeer laag. Maar langer lopende rentes – vooral vanaf 10 jaar vast – komen in beweging.

Dat stelt intermediair De Hypotheker in een vrijdag verschenen prognose voor de ontwikkeling van hypotheekrentes.

Kortlopende hypotheekrentes tot 1 jaar vast liggen gemiddeld op 1 procent, terwijl langer lopende hypotheekrentes variëren tussen de 1,5 procent en 3 procent, afhankelijk van de looptijd en het al dan niet afsluiten van een hypotheek met NHG-garantie. Dat laatste is een verzekering die meestal zorgt voor een lagere hypotheekrente, maar wel iets hogere afsluitkosten meebrengt.

De langlopende rente wordt nu nog laag gehouden door de grootschalige aankoop van obligaties door de Europese Centrale Bank (ECB). Dit houdt rentes op de kapitaalmarkt kunstmatig laag en dat heeft ook invloed op hypotheekrentes.

De centrale bank stopt in januari met de interventies op de obligatiemarkt en dat kan op termijn zorgen voor een opwaartse druk op de rente. “Hierdoor kunnen de rentetarieven van 10 jaar of langer in de loop van 2019 weer voorzichtig gaan stijgen”, aldus commercieel directeur Twan Cats van De Hypotheker.

Hij wijst wel op de huidige groeivertraging in Europa. “Door de politieke onrust binnen de EU en de tegenvallende groei van de economie en inflatie is het op korte termijn onze verwachting dat de lange hypotheekrente nog even op het huidige, lage niveau blijft”, aldus Cats.

Hypotheekrente: zo laag zijn de tarieven

  • Het rentepercentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van vijf jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bleef in het vierde kwartaal van het jaar vrijwel gelijk ten opzichte van het vorige kwartaal en bedraagt 1,59 procent. Zonder NHG is dat 2,09 procent.
  • Het tarief voor de rentevaste periode van tien jaar met NHG, bedraagt 1,93 procent en zonder NHG 2,41 procent.
  • Voor een rentevaste periode van twintig jaar is dit 2,50 procent met NHG en 3,06 procent zonder NHG.
  • Voor een lange hypotheekrente van dertig jaar 2,94 procent en 3,49 procent zonder NHG.

Onderstaande grafiek van De Hypotheker laat zien dat hypotheekrentes in historisch perspectief op bodemniveaus zijn beland in 2018.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Dit verandert per 1 januari 2019 voor huizenbezitters: hypotheekrenteaftrek, NHG en energielasten