De prijs van koper is maandag gestegen tot het hoogste niveau sinds 2011.

De koperprijs loopt op door het optimisme over het economisch herstel van de coronacrisis.

De vraag is nog wel hoe sterk het herstel zal uitpakken. Grondstofprijzen nemen een voorsprong op een rooskleurig scenario.

De prijs van koper is maandag gestegen tot meer dan 9.000 dollar per ton, waarmee het hoogste niveau werd bereikt sinds 2011.

De koperprijs loopt op door het optimisme over het economisch herstel van de coronacrisis. Koper wordt onder meer gebruikt in de bouw, de telecomsector en in de industrie.

De prijs van een ton koper tikte maandag op de grondstoffenmarkt in Singapore een niveau van 9.187 dollar aan.

De prijs van het metaal neemt nu al maanden achter elkaar toe door de verwachting dat de vraag zal stijgen nu de wereldeconomie aan het herstellen is van de coronapandemie, waaronder in China. Mogelijk kunnen tekorten ontstaan.

De vraag naar koper wordt vaak gezien als een barometer voor de economische ontwikkeling vanwege de brede toepassingen van het metaal.

Ook de prijzen van andere grondstoffen zoals nikkel en tin nemen toe door de verwachting dat de vraag zal gaan groeien. Die metalen worden net als koper bijvoorbeeld gebruikt in elektronica en bij de productie van elektrische auto's.

Sinds november zijn ook olieprijzen en prijzen van landbouwproducten gestegen. De vraag is nog wel hoe bestendig dit is. "Op basis van de meest recente ontwikkelingen is het voorbarig om conclusies te trekken over het verloop van grondstofprijzen op de iets langere termijn", schreven beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem eerder deze maand op Business Insider.

De vraag is immers nog hoe sterk het economische herstel uitpakt in de komende maanden: "De opleving van grondstofprijzen laat in ieder geval zien dat beleggers ook hier alvast een voorsprong nemen op een rooskleurig scenario", aldus de beursexperts.

LEES HIER: Dit moet je weten over de stijging van grondstofprijzen en de beureuforie op aandelenmarkten