Vijf jaar geleden was het bijna onmogelijk om voor minder dan 100.000 euro een woning te kopen, maar door de daling van de huizenprijs is het totaal aantal woningen met een geschatte waarde van minder dan een ton verdubbeld.

Dat meldt Calcasa, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de analyse van de vastgoedmarkt, in het Jaarrapport goedkope koopwoningen 2013.

Van de 4 miljoen koopwoningen die ons land telt, hadden er in 2008 26 duizend woningen een waarde van minder dan een ton. Vijf jaar later, eind 2013, waren dat er 55 duizend.

De toename van het aantal woningen met een geschatte waarde van minder dan een euroton is natuurlijk te danken aan de daling van de huizenprijs die in vijf jaar tijd met gemiddeld 20 procent is gedaald. Een gemiddeld huis kostte 215.000 euro in december.

Wel goedkoop, niet te koop

Al met al is 55 duizend woningen nog niet erg veel, en het vinden van een koopwoning waar je zo weinig voor moet neertellen is nog altijd lastig.

Slechts een klein deel van die 55 duizend woningen staat daadwerkelijk te koop. Op Funda waren er op donderdag 20 februari 5.610 woningen met een vraagprijs van onder de ton te vinden.

Rotterdam

Het meeste goedkope woningen zijn te vinden in en rond Rotterdam. Deze regio kent volgens Calcasa 14.500 woningen die minder dan een ton zouden opbrengen als ze nu in de verkoop zouden worden gezet.

Het betreft hier voornamelijk veel kleine woningen in als slecht bekend staande wijken als de Tarwewijk en Charlois in Rotterdam-Zuid.

Veel vierkante meters voor je ton

Wil je 'groot' wonen voor 100 duizend euro, dan moet je naar de uithoek van Nederland. Zowel in Oost-Groningen als in Zeeuws-Vlaanderen krijg je 92 vierkante meter voor een euroton.

Lees ook

Dit zijn de goedkoopste huizen per provincie

Vierde kwartaal 2013: dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl