In de jaren tien steeg de koopkracht van Nederland veel minder dan in de twee decennia daarvoor, melden de Universiteit Leiden en het CBS.

De koopkracht steeg in 2020 met 2,2 procent en dat kwam volgens de onderzoekers vooral door cao-loonafspraken, fiscale maatregelen en financiële coronasteun van de overheid.

In de onderzochte periode van 1977 tot en met 2020 is de koopkracht met bijna 60 procent gestegen.

De koopkracht van Nederlanders is in de jaren tien veel minder gestegen dan in de twee decennia daarvoor. Dat melden de Universiteit Leiden en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gepensioneerden gingen er zelfs gemiddeld op achteruit.

In 2020 steeg de koopkracht juist relatief hard. Dit kwam door cao-afspraken en coronasteun van de overheid.

In de onderzochte periode van 1977 tot en met 2020 is de koopkracht met bijna 60 procent gestegen. Dat betekent dat mensen meer goederen en diensten konden kopen van hun inkomen.

Bron: CBS

De terugval in koopkracht was begin jaren tachtig het grootst. Na de tweede oliecrisis van 1979 volgden zware economische tijden. Twee jaar later was de achteruitgang met 2,3 procent nog groter en werd een historisch dieptepunt bereikt.

Richting de jaren negentig herstelde de koopkracht. Deze kreeg een sterke impuls in 1990 toen een herziening van het belastingstelsel plaatsvond.

Hoogste stijging in decennium na de jaarwisseling

In de tien jaren na de millenniumwisseling gingen mensen er financieel het meest op vooruit, met ruim 22 procent. In het voorbije decennium was de stijging veel kleiner, namelijk 5,5 procent.

Dat kwam volgens de statistici door de nasleep van de economische crisis van 2008. De koopkracht steeg het minst in de economisch zware jaren tachtig, met nog geen 2 procent.

Bron: CBS

Zelfstandigen en werknemers gingen er van 2009 tot en met 2019 nog steeds op vooruit, respectievelijk met bijna 14 en 17,5 procent. Gepensioneerden gingen er voor het eerst in decennia op achteruit, met bijna 5 procent.

Stijging van 2,2 procent in 2020

In 2020 is de koopkracht met 2,2 procent gestegen. “Dat kwam vooral door cao-loonafspraken, fiscale maatregelen en financiële coronasteun van de overheid”, zeggen de onderzoekers daarover.

De afgelopen maanden is de inflatie flink aan het oplopen, tot 2,7 procent op jaarbasis in september. Dat betekent dat mensen minder kunnen kopen van hetzelfde geld. Vooral de energierekening is flink hoger geworden.

LEES OOK: Wat te doen met je energiecontract nu de gasprijs door het dak gaat? Variabel of vastzetten voor 1 of 3 jaar?