• Koning Willem-Alelander haakt in zijn kersttoespraak aan bij de excuses die premier Mark Rutte afgelopen maandag namens de regering aanbood voor het slavernijverleden.
  • “Ik ben ervan overtuigd dat we ook heel ingewikkelde problemen tot een goed einde kunnen brengen en pijnlijke wonden kunnen helen, zodat we samen verder kunnen”.
  • Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) was onder de indruk van de speech.
  • Lees ook: Zo werkte de Nederlandse slavenhandel: 4 dingen die je moet weten

“Voor wat er toen aan onmenselijks is aangericht in de levens van mannen, vrouwen en kinderen, draagt nu niemand de schuld. Maar door ons gezamenlijke verleden eerlijk onder ogen te zien en de misdaad tegen de menselijkheid die de slavernij was te erkennen, leggen we wél een fundament onder een gezamenlijke toekomst.” Dat zei koning Willem-Alexander zondag in zijn kersttoespraak.

“Ik ben ervan overtuigd dat we ook heel ingewikkelde problemen tot een goed einde kunnen brengen en pijnlijke wonden kunnen helen, zodat we samen verder kunnen. Ook als er heftige emoties in het spel zijn. Een belangrijk voorbeeld daarvan is de erkenning van het leed dat mensen is aangedaan in de koloniale tijd.”

De koning haakte aan bij de excuses die premier Mark Rutte afgelopen maandag namens de regering aanbood voor het slavernijverleden. Rutte zei toen ook dat de koning erbij zal zijn als op 1 juli in Amsterdam het einde van de slavernij in 1873 wordt herdacht. “De koning voelt zich persoonlijk zeer betrokken bij het onderwerp”, aldus Rutte.

Willem-Alexander bevestigde dat zondag in zijn kerstrede. “Het afgelopen jaar hebben mijn vrouw en ik met mensen van alle leeftijden over dit onderwerp gesproken, onder wie nazaten van mensen die een aantal generaties terug leefden in slavernij. In het komende herdenkingsjaar zal dit onze aandacht houden. Wij blijven betrokken”, aldus de koning.

Begin deze maand gaf Willem-Alexander al opdracht voor een onafhankelijk onderzoek naar de rol van het Koninklijk Huis in de koloniale geschiedenis.

De koning begon zijn kerstboodschap met de onzekerheid die veel mensen voelen, gezien de woningnood, de gestegen kosten van levensonderhoud en klimaatverandering.

Hij zei die zorgen te begrijpen: "Ik snap de onzekerheid die op veel plekken voelbaar is. De stress en ook de boosheid. Het kan dan even opluchten om stoom af te blazen. Maar we moeten niet blijven steken in het zoeken naar zondebokken en in cynische kritiek of onverschilligheid."

Hij riep de Nederlanders op om naar elkaar te blijven luisteren: "Gun elkaar ten minste het voordeel van de twijfel. Mijn oproep aan ieder van u en ieder van jullie is: haak aan, luister mee, denk mee, doe mee!"

Mensen kunnen daarbij een voorbeeld nemen aan het Oekraïense volk, "dat nu al tien maanden standhoudt tegen het brute geweld van Rusland, met ongelofelijke moed en eensgezindheid. De belofte van het kerstfeest - de hoop op vrede - leeft in alle Oekraïense harten én in die van ons."

Koning Willem-Alexander gaat in op slavernijverleden

Koning Willem-Alexander sprak in zijn kersttoespraak "mooie woorden" over de excuses van de regering voor het slavernijverleden.

Dat zeggen Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh en Dagmar Oudshoorn, voorzitter van het voormalig Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden.

Linda Nooitmeer was onder de indruk van de speech. "Het moet nog even landen", zei ze vlak na afloop. "Ik vond het een hele mooie boodschap. De koning refereerde aan de excuses, aan de misdaad tegen de menselijkheid en aan nazaten van mensen die in slavernij hebben geleefd.

Ook gaf hij aan dat het herdenkingsjaar in 2023 de aandacht heeft van het koningshuis. Ik vond het verheugend om dat te horen."

De algehele boodschap van de koning - "laten we elkaar blijven vasthouden, ook in heftige tijden met sterke emoties" -, raakte Nooitmeer. "Het is heel belangrijk deze geschiedenis met elkaar te omarmen."

Rabin Baldewsingh vond de woorden van de koning emotioneel. "Hier gaat het uiteindelijk om. Het was echt een zeer verbindende toespraak." Als voorbeeld noemt Baldewsingh de manier waarop de koning de doorwerking van het slavernijverleden gebruikte "om mensen op te roepen om aan te haken en mee te doen".

Volgens de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme is het "heel groot" dat de koning met zijn woorden de excuses die Rutte eerder heeft uitgesproken onderstreept. "Ik ben ontzettend blij met deze verbindende woorden. Het kwam heel oprecht over. Ik denk dat er een belangrijk fundament is gelegd voor verzoening richting het herdenkingsjaar."

LEES OOK: Dit zei koning Willem-Alexander in de troonrede: ‘Tegenstrijdig dat armoede toeneemt in periode van economische groei’