China komt met een antwoord op de Oculus Rift, de virtualrealitybril die voor 2 miljard dollar werd overgenomen door Facebook. Een start-up uit Peking, ANTVR, haalt via Kickstarter geld op voor zijn eigen bril.

Oculus is niet het enige bedrijf dat aan de gang is met deze technologie, die gamers in staat stelt zich helemaal onder te dompelen in hun computerspel. Eerder kondigde Sony al aan dat het van plan is met een bril te komen, Morpheus genaamd.  Volgens het blog Tech in Asia zou de bril van ANTVR wel eens beter kunnen zijn dan die van Oculus en Sony. Volgens Qin Zheng, de man achter het bedrijf, zijn de optica en het besturingssysteem superieur.

Geen vervormingen in het beeld

ANTVR gebruikt namelijk een asferische lens, in tegenstelling tot Oculus, dat sferische lenzen gebruikt. Bij ANTVR zou er dus geen vervormingen moeten optreden aan de randen van het beeld. Voor wat het besturingssysteem betreft: de ANTVR heeft een ingebouwde positiebepaler en twéé zogenoemde negenassige inerte meeteenheden (IMU’s), terwijl Oculus en Morpheus er maar één hebben. Het systeem zou compatibel zijn met alle belangrijkste spelcomputers, en zelfs met Android.

Qi was in zijn jeugd een fan van science fiction, vertelt hij. Een aantal van zijn sciencefictionverhalen werd zelfs gepubliceerd in een Chinees tijdschrift. Maar uiteindelijk wilde hij zelf geavanceerde technologie bouwen, in plaats van er alleen over te schrijven.

Star Trek was inspiratie

“Mijn grootste droom als sci-fi-fan was om een holodek te bouwen zoals in Star Trek”. Volgens Qin bouwde hij het prototype voor de ANTVR vorig jaar in zijn eentje.

De proefversie van de virtualrealitybril moet in september belanden bij investeerders (als je 270 dollar of meer doneert via Kickstarter krijg je zo'n betaversie), en een paar maanden daarna moet het product op de markt komen. Met 38 dagen te gaan staat de teller op ruim 80.000 dollar: met 200.000 dollar kan Qin van start.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl