Het frisse en exotische kokoswater rukt op in de schappen van de supermarkt. Het peperdure sap lest de dorst en zou ook nog eens heel goed zijn voor de gezondheid.

Het tv-programma Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat het kokoswater waar wij massaal de portemonnee voor trekken vroeger gewoon werd weggegooid in de landen waar kokosnoten groeien.

Alleen water van jonge groene kokosnoten en van oranje kokosnoten (de zogeheten King Coconut) is volgens een producent op Sri Lanka lekker. Maar in Europa en de VS wordt juist voornamelijk water uit de bekendere bruine kokosnoten gebruikt. Dat is veel goedkoper.

Misschien is het daarom dat veel fabrikanten hun geheim niet willen onthullen: “Ik heb een aantal contracten moeten tekenen dat ik daar niet over kan communiceren”, zei één van hen aan de telefoon tegen het tv-programma.

Ordinaire vrucht

De kokosnoot is eigenlijk gewoon een hele ordinaire vrucht, legt Rogier van Vught van de Hortus Botanicus uit:

"Je zou het kunnen vergelijken met een aardappel, alleen is het in de tropen nog ordinairder, want overal liggen kokosnoten en dat is bij aardappels niet. Het is niet dat als je hier over de grachten van Amsterdam loopt dat dan overal aardappels liggen. Het is een soort van volksvoedsel en je ziet ook ter plekke dat mensen de kokosnoten niet eens meer oprapen om op te eten. Waarom zou je?"

En zo lachen ze zich op Sri Lanka rot dat een product dat ooit gewoon werd weggegooid nu big business is geworden.

Bekijk hier de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over kokoswater.

LEES OOK: Carpaccio in de supermarkt is vaak gemaakt van goedkope braadlappen