De 106 lokale banken van Rabobank fuseren per 1 januari tot één financieel concern met één bankvergunning en één balans. De 106 ledenraden van de bij de coöperatie aangesloten banken hebben hier woensdagavond unaniem mee ingestemd.

Daarmee geven de lokale banken in feite hun juridische en financiële zelfstandigheid op en ontstaat uit een kluwen van onafhankelijke banken met elk hun eigen bankvergunning één coöperatieve Rabobank, onder leiding van de vorig jaar oktober aangetreden bestuursvoorzitter Wiebe Draijer. De raad van bestuur, die zetelt op het hoofdkantoor in Utrecht, kan daardoor bijvoorbeeld sneller ingrijpen als een lokale bank financieel slecht presteert.

Volgens het bestuur van Rabobank is de huidige organisatiestructuur van de onderneming op termijn niet houdbaar, met het oog op toekomstige eisen van toezichthouders als de Europees Centrale Bank (ECB).

Lees voor alle achtergrond: Dit verandert er voor klanten bij Rabobank: spaarders met méér dan ton moeten opletten, krediet verhuizen makkelijker

Reorganisatie bij Rabobank

Naast de organisatorische aanpassing voert Rabobank ook een ingrijpende reorganisatie door. Al eerder werd bekend dat daarbij de komende jaren duizenden banen verloren gaan.

Draijer sprak in een reactie van het ,,begin van een route" en erkende dat er een enorme beweging op gang zal komen. ,,Maar op dit moment is er weinig ruimte voor zorg", zo gaf hij aan. Hij was blij met de unanieme steun van de leden en sprak verder van een belangrijke dag in de geschiedenis van de Rabobank.

Volgens Draijer kan Rabobank met de nieuwe structuur beter anticiperen op wet- en regelgeving. ,,Ook zijn we daardoor beter is staat om te reageren op toekomstige ontwikkelingen."

bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl