• Thuiswerken betekent ook je eigen koffie zetten. Insider heeft aan experts gevraagd hoe je zo eenvoudig mogelijk de lekkerste koffie kan maken.
  • Het kopen van verse en hele koffiebonen maakt een groot verschil in de uiteindelijke kwaliteit.
  • Ook de kwaliteit van het water dat je gebruikt en de temperatuur daarvan is volgens de experts van belang.

Je kan jezelf verwennen door elke dag koffie te bestellen bij je favoriete koffiebar, maar dat is niet erg budgetvriendelijk.

Thuis koffiezetten is een veel goedkoper alternatief. Daarom heeft Insider aan experts gevraagd hoe je de lekkerste koffie kan maken. Nu we nog altijd massaal thuiswerken blijft dit een zeer actueel thema.

Dit zijn een aantal handige tips om een goeie kop koffie te maken.

Maak regelmatig je koffiezetapparaat goed schoon

coffee maker kitchen dirty clean home
Foto: trekandshoot/Shutterstock

Een manier om de kwaliteit van je dagelijkse kopje koffie te verbeteren is het regelmatig schoonmaken van je koffiezetapparaat, zegt oprichter Josh Zad van koffieketen Alfred. 

“Zorg dat je goed alle hoekjes en gaatjes bereikt, zeker daar waar de koffie door het filter gaat”, raadt hij aan. “De smaak en het aroma van oude koffie verpest echt de smaak van vers gezette koffie.”

De beste manier om die moeilijke plekken schoon te maken is het toevoegen van een beetje bicarbonaat en azijn aan het water. Laat het daarna een nachtje in het apparaat zitten en spoel het de volgende dag goed schoon, zegt Zad. 

Overweeg een nieuwe manier van koffie maken, zoals een cafetière of een mokkapot

Als je betere koffie wil drinken, kan je ook kiezen voor een andere bereidingswijze. Er zijn volgens Selina Viguera van Blue Bottle Coffee heel wat verschillende manieren waarop je thuis koffie kan maken.

Lees ook op Business Insider

Een mokkapot, een cafetière, de AeroPress, de Chemex en verschillende koffiefilters zijn nog maar het begin. Als je niet weet waar je moet beginnen, is er online genoeg informatie te vinden. De meeste koffiebranderijen hebben ook een uitgebreide uitleg op hun websites, zegt Viguera.

Investeer in een mooie kan voor handmatige filterkoffie

brewing black coffee pour over cup filtered barista shutterstock_473186929
Handmatige filterkoffie zetten is sterk in opkomst. Foto: Shutterstock

De meeste experts geven aan dat langzaam heet water in een koffiefilter gieten hun favoriete methode is om koffie te zetten. Met de juiste techniek kan je er een heerlijke kop koffie mee maken, zegt Viguera.

Als je eenmaal de verschillende elementen bij het zetten van koffie onder de knie begint te krijgen (maalgrootte, temperatuur en roeren) kan je volgens haar heel verschillende soorten koppen maken van dezelfde soort koffie.

Koop hele koffiebonen in plaats van voorgemalen koffie

coffee beans
Foto: Christopher Jue/Getty Images

“Om betere koffie te maken, moet je betere koffie kopen”, zegt Viguera tegen Insider. 

Koffie van hele bonen is verser en geeft een meer levendige smaak, zegt oprichter en CEO Alex Azoury van Home Grounds, een gemeenschap van koffiehobbyisten.

Gebruik de koffie binnen 2 weken na het roosteren

“Koffie is een natuurlijk product (het is het zaad van een vrucht). Hoewel het niet bederft, verliest het wel veel smaak als je het langer bewaart”, zegt Zad tegen Insider. 

De smaak van koffie is in de eerste twee weken na het roosteren op z’n best, stelt Viguera. Daarom is belangrijk dat de koffie die je koopt net geroosterd is.

Om je koffie zo vers mogelijk te houden, is de bewaarmethode ook van groot belang. Zad raadt aan het weg te houden van warmte, licht, vocht en de koelkast. 

Koop een goede koffiemolen die past bij je favoriete bonen

coffee grinder
Foto: papi8888/Shutterstock

Als je eenmaal goede koffiebonen hebt gevonden, is het belangrijk te investeren in een goede koffiemolen om ze te malen.

“Het is aan te raden een koffiemolen te kopen die in staat is de bonen in de gewenste hoeveelheid en met de juiste grofheid te malen”, zegt Azoury tegen Insider. “Een goede koffiemolen geeft je zowel opties voor verschillende grofheid als voor verschillende hoeveelheden, die passen bij je smaak.”

Zorg dat je koffiemolen op de juiste grofheid is ingesteld

Koffie die te fijn gemalen is, zorgt voor over-extractie waardoor het droog en bitter kan smaken. Te grof gemalen koffie zorgt voor onder-extractie waardoor het waterig en zuur kan worden, zegt Viguera.

Om dat te voorkomen is het van belang je koffiemolen goed in te stellen. Barista’s zoeken de juiste balans tussen bitter en zoet en de juiste zuurgraad. Dat perfecte punt kan, afhankelijk van de soort koffie, de manier van roosteren en de versheid van de bonen variëren, zegt Viguera.

Maal alleen bonen die je gelijk wil gebruiken

french press coffee
Foto: Wachiwit/Shutterstock

Je moet alleen de koffie malen die je gelijk wil gaan gebruiken. “Alle gemalen koffie waar je niet gelijk een verse kop mee zet, verliest snel zijn complexe en heerlijke smaak”, zegt Zad tegen Insider. 

De kwaliteit van het water heeft ook invloed op de smaak van je koffie

Een andere belangrijke factor bij het thuis koffiezetten is de kwaliteit van het water, dat immers 98 procent van je kop koffie uitmaakt, zegt Viguera.

“Water fungeert als oplosmiddel voor de smaak en het aroma van je koffie en heeft een bepaalde hardheid, hoeveelheid mineralen en alkaliteit (zuurbufferende capaciteit) nodig”, legt ze aan Insider uit. “Afhankelijk van waar je woont, zou het type water dat bij jou uit de kraan komt te hard of te zacht kunnen zijn voor de perfecte kop koffie.”

Voor light roast en dark roast koffiebonen gelden verschillende watertemperaturen

steaming kettle tea pot
Foto: Shutterstock

De watertemperatuur is een andere factor van belang bij het zetten van koffie.

“Je hebt water van tussen de 92 en 94 graden nodig om de perfecte kop koffie te zetten”, zegt Viguera said. “Licht geroosterde koffiebonen hebben iets heter water nodig (ruim 94 graden) dan dark roast (92 graden).”

Maak je mok warm voordat je de koffie inschenkt

Als je hete koffie in een koude mok schenkt, koelt de koffie af op het moment dat het keramiek geraakt wordt.

Volgens Zad kan een voorverwarmde mok ervoor zorgen dat je ’s ochtends langer kan genieten van een hete kop koffie.

Maak voor de verandering eens een cold brew

cold brew coffee
Foto: Megan Willett/Tech Insider

Een andere manier om je koffieroutine te veranderen is thuis je eigen cold brew maken,

Daarvoor moet je je koffiebonen grof malen en water toevoegen, legt Zad uit. Daarna zet je het mengsel een nachtje in de koelkast waardoor alle rijke smaak uit de koffie gehaald wordt.

Voeg kruiden toe om je eigen smaakjeskoffie te maken

Volgens Zad zit smaakjeskoffie vaak vol kunstmatige ingrediënten die geen goede aanvulling zijn op de natuurlijke smaak van koffiebonen. Hij adviseert daarom om zelf de ingrediënten die een speciale smaak kunnen geven toe te voegen.

“Voeg kruiden toe aan je koffie als je cold brew maakt”, zegt Zad tegen Insider. “Doe er kaneelstokjes in, geroosterde en gemalen hazelnoten, kardemom, anijs, cacaoschillen of zelfs smaakelementen als karwij en je hebt na een nachtje koelkast speciale smaakjeskoffie met alleen natuurlijke ingrediënten en niks kunstmatigs.”

Gebruik een weegschaal voor de juiste verhouding tussen koffie en water

coffee scale
Foto: Kristina Sorokina/Shutterstock

Als je weet wat de ideale verhouding tussen koffie en water is voor jouw perfecte kop koffie, dan kun je een weegschaal gebruiken om telkens dezelfde koffie te krijgen.

“Professionele koffiemakers gebruiken de verhouding 1:18 (een deel koffie tegen 18 delen water), die een lichte body geeft, maar een rijke smaak”, zegt Viguera tegen Insider. “Als je een steviger body wilt, dan kun je een verhouding 1:14 proberen.”

Lees meer over koffie: