Prijzen van koffie en cacao zitten in een neerwaartse spiraal, signaleert sectoreconoom Nadia Menkveld van ABN Amro maandag.

Bij cacao is sprake van een aanbodoverschot. Cacao-organisatie ICCO rekent op een stevig surplus dit jaar, mede vanwege goedkoop aanbod vanuit Ghana en de Ivoorkust.

Zoals altijd: het kan nog omslaan met de cacaoprijs, als oogsten in Afrika tegenvallen door slecht weer, ziektes of politieke onrust.

Maar voorlopig zien analisten van ABN Amro geen reden om te rekenen op prijsherstel voor cacao.

Hieronder is de cacaografiek:

Koffieprijs lager door Brazilië

Dan de koffieprijs. Analist Menkveld noemt een aantal redenen voor de daling met 8 procent dit jaar (het gaat hier om groothandelsprijzen). Zo is er de verzwakking van de Braziliaanse reaal, die koffie omgerekend in dollars goedkoper maakt.

Verder wordt voor 2018 een goede oogst verwacht. Het jaar 2017 is normaal gesproken een soort wisseljaar waarin koffieplanten zich moeten herstellen, maar lijkt desondanks toch een redelijke oogst op te leveren.

Lees ook op Business Insider

Op de korte termijn drukken een sterk aanbod en de zwakke Braziliaanse reaal de koffieprijs dus; maar op de middellange termijn is er de toename van de koffieconsumptie. Dan kunnen koffieprijzen ook weer stijgen, verwachten analisten van ABN Amro.

Hier is de koffiegrafiek:

LEES OOK Dit tikte Elon Musk dagelijks aan koffie en Cola Light weg