Vliegen kan best vermoeiend zijn, zelfs voor de ‘frequent flyers’.

Business Insider vroeg aan KLM-topman Pieter Elbers welke tips hij heeft voordat hij zijn koffers pakt.

KLM stamt uit 1919 en is daarmee de oudste luchtvaartmaatschappij die nog onder de originele naam vliegt. De 47-jarige Elbers zwaait sinds 2014 de scepter bij KLM.

Dit zijn zijn tips voor mensen die vaak het vliegtuig pakken:


1. Plannen en organiseren

Voor Elbers is plannen en organiseren cruciaal. Hij gebruikt daarvoor geen app of ander digitaal hulpmiddel. “Nee, tegen de tijd dat ik een app nodig heb om me te herinneren dat ik moet pakken, moet ik al op de landingsbaan staan, toch?”

In de koffer van de KLM-topman heeft alles een vaste plek en is alles op dezelfde manier verpakt. Elbers: “Om de week zit ik wel in een vliegtuig, dus ik wil zeker weten dat ik niets vergeet. Ik doe alles op dezelfde manier. Ik ken de volgorde van inpakken op mijn duimpje. Dus ja, ik doe het op dezelfde zeer gestructureerde manier.”


2. Hardlopen (in de ochtend) tegen de jetlag

De biologische klok van ons lichaam kan zich niet meer dan anderhalf uur per dag aanpassen. Bij lange reizen waar je meerdere tijdzones doorkruist, is een jetlag bijna onvermijdelijk, ook voor Elbers.

Lees ook op Business Insider

Wat hij doet om ervan af te komen? “Hardlopen, bij voorkeur in de ochtend, dat is mijn manier om met een jetlag om te gaan. En nu ik in New York ben, is er geen betere plek om dat te doen dan Central Park.”

Onderzoek van de Universiteit van Sydney wijst ook uit dat sporten en buitenlicht goede manieren zijn om de effecten van jetlag te bestrijden.


3. Boek buiten vakanties om

Sommigen geloven dat dinsdagmiddag hét moment is om een vliegticket te scoren. Nee, zegt Elbers, dat maakt feitelijk niet uit. “Nou, het is zeker niet dinsdagmiddag. De prijzen veranderen continu en ze zijn afhankelijk van de vraag en specifieke omstandigheden. Ik kan dus ook geen advies geven wanneer je het beste een ticket kunt kopen. Maar buiten de vakantieperiode zijn ze goedkoper, net zoals je dat bij hotels en andere bedrijven ziet.”


4. Wees loyaal (en krijg een upgrade)

Het scoren van een (gratis) upgrade is een sport voor velen. Er zijn zelfs tips hoe je je moet kleden en wat je moet zeggen om een upgrade te krijgen.

Hoe werkt dat bij KLM? Voor Elbers is loyaliteit het allerbelangrijkste. “Soms hebben we overboekingssituaties, en in dat geval proberen we onze meest loyale klanten te vinden. We proberen hen te belonen voor hun loyaliteit door ze te upgraden. Dus loyale klanten hebben de meeste kans om opgewaardeerd te worden.”

LEES OOK: 5 tips om goedkoper vliegtickets te boeken