Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt volgend jaar één van zijn vijf dagelijkse vluchten tussen Schiphol en Brussel om die te vervangen met treinreizen.

Het gaat volgens de vliegmaatschappij om een eerste stap in de afbouw van korte-afstandsvluchten van Schiphol naar de Belgische hoofdstad.

De vlucht die vanaf 29 maart sneuvelt is die om 16.55 uur vertrekt vanuit Schiphol Amsterdam naar Zaventem Brussel en daarna terug te keren naar Amsterdam. Een enkeltje duurt drie kwartier.

Korte-afstandsvluchten oogsten veel kritiek. Ze zijn erg belastend voor het milieu, terwijl er alternatieven voorhanden zijn die voor minder uitstoot van broeikasgassen zorgen. KLM is naar eigen zeggen voorstander van het vervangen van korte-afstandsvluchten door treinritten.

TUI Nederland maakte eerder deze week al bekend volledig te stoppen met het aanbieden van vliegreizen naar Parijs. Klanten die een citytrip naar de Franse hoofdstad boeken, kunnen vanaf najaar 2020 niet meer voor het vliegtuig kiezen, maar moeten de trein of de auto nemen.

KLM vervangt de weggevallen capaciteit door stoelplaatsen op de hogesnelheidstrein Thalys in te kopen. De luchtvaartmaatschappij zoekt al langer naar mogelijkheden om korte vluchten te vervangen door treinritten en werkt daarbij samen met Thalys en NS.

De route tussen Brussel en Amsterdam van KLM wordt voornamelijk gebruikt door passagiers die op Schiphol overstappen op een vlucht naar een verdere bestemming. Thalys verwacht door de vermindering van het aantal vluchten, die na 29 maart van kracht is, per jaar 13.000 extra reizigers te vervoeren.

Lees ook op Business Insider

Lees meer over KLM: