• KLM heeft zwaar te lijden onder het schrappen van vluchten als gevolg van de verspreiding van het coronavirus.
  • De Nederlandse luchtvaartmaatschappij grijpt hard in en wil het aantal voltijdsbanen met 1.500 tot 2.000 verminderen.
  • De personeelsvermindering moet grotendeels via natuurlijk verloop en pensioneringen plaatsvinden.
  • Over de werktijdverkorting wordt nog overleg gevoerd met de ondernemingsraad en vakbonden.

KLM vermindert het aantal banen bij de luchtvaartmaatschappij met 1.500 tot 2.000, wegens moeilijkheden in de luchtvaart door het nieuwe coronavirus. Om dezelfde reden wil de luchtvaartmaatschappij werktijdverkorting aanvragen voor al haar personeel in het tweede kwartaal.

Dat staat in een mededeling van KLM aan medewerkers.

In een videoboodschap laat KLM-topman Pieter Elbers weten onder meer via natuurlijk verloop en pensioneringen banen te willen schrappen. Ook worden minder uitzendkrachten ingezet. Dat moet volgens hem voldoende zijn om gedwongen ontslagen te voorkomen.

Fors banenverlies bij KLM door coronavirus

Het schrappen van arbeidsplaatsen is een van de maatregelen die KLM direct heeft ingevoerd. Ook vermindert de luchtvaartmaatschappij per direct de investeringen met 300 miljoen tot 400 miljoen euro. Daarnaast voert KLM kostenbesparingen door van 100 miljoen.

KLM wil werktijdverkorting aanvragen voor het voltallige personeel, meldt CNV Vakmensen. Over de werktijdverkorting voor werknemers wordt nog overleg gevoerd met de ondernemingsraad en vakbonden. Dat geldt ook voor een voorstel om het uitbetalen van een winstdeling over 2019 aan werknemers op te schuiven naar oktober. Aanvankelijk zou die in april worden uitgekeerd.

Ook wil KLM de uitbetaling van variabele beloningen voor de directie opschorten. Het bedrijf telde in 2018 33.000 werknemers

"Als ik kijk naar waar we nu staan op vrijdag ten opzichte van waar we stonden op maandag, is er in vijf dagen ongelooflijk veel gebeurd", zegt KLM-topman Pieter Elbers in de video. Vooral het Amerikaanse inreisverbod voor veel Europeanen heeft de toch al slechte vooruitzichten voor dit jaar verder verergerd.

Zo rekent KLM erop het aantal vluchten verder in te perken, met 30 tot 40 procent in de periode van april tot en met juni. De inkomsten per vlucht kunnen daarbij nog harder dalen, waarschuwt Elbers in de videoboodschap.

Air France-KLM heeft het zwaar

Air France-KLM staat voor "significante uitdagingen" als gevolg van het Amerikaanse inreisverbod en andere problemen door het nieuwe coronavirus, meldde topman Ben Smith van het luchtvaartconcern vrijdag in een interne videoboodschap aan het personeel.

De luchtvaartonderneming ziet het aantal boekingen voor de periode maart tot en met augustus drastisch dalen. Het gaat dan om tickets verspreid over het hele netwerk.

Volgens Smith is de situatie momenteel ongekend. Hij heeft aan KLM-baas Pieter Elbers en zijn Franse Air France-collega Anne Rigail gevraagd om snel met crisismaatregelen te komen.

De komende weken werkt het concern onder meer aan het aanpassen van het vluchtschema. Vooralsnog blijven Amerikaanse bestemmingen, ondanks het opgelegde inreisverbod voor Europeanen, in het schema staan.

Ondertussen heeft Air France-KLM bij de Franse overheid voor steun aangeklopt. Zo is onder meer gevraagd om uitstel van bepaalde belastingafdrachten en het verlagen van verschillende sociale lasten.

LEES OOK: Zo raakt het coronavirus Schiphol, horeca en webwinkels in Nederland