Het personeel van KLM moet loon inleveren om te zorgen dat de luchtvaartmaatschappij overleeft.

Minister Hoekstra van Financiën waarschuwt dat KLM alles op alles moet zetten om de coronacrisis door te komen. Daar hoort inleveren op de salarissen ook bij.

Vakbond FNV vindt dat KLM-personeel dat tot 1,5 keer modaal verdient moet worden ontzien bij bezuinigingen.

Het personeel bij KLM moet echt loon inleveren, aldus minister Wopke Hoekstra van Financiën in het tv-programma Buitenhof. “Als je ziet in welke omstandigheden deze maatschappij verkeert en de sector verkeert, dan zal je alles op alles zetten om deze fase overleven.”

De vakbonden maar ook de Tweede Kamer vinden dat personeel dat tot 1,5 keer modaal verdient zoveel mogelijk moet worden ontzien. Een modaal salaris komt volgens het Centraal Planbureau overeen met 36.500 euro bruto per jaar; anderhalf keer modaal is 54.750 euro.

KLM besloot vorige maand nog een loonsverhoging eenzijdig uit te stellen. Vakbond FNV dreigt daarover naar de rechter te stappen.

De luchtvaartmaatschappij krijgt voor 3,4 miljard euro aan leningen en garanties van de overheid om de crisis door te komen. Een voorwaarde daarvan is dat de kosten bij KLM flink worden teruggebracht. Het bedrijft ontvangt ook vele miljoenen aan loonsubsidies.

Lees ook: KLM moet zichzelf opnieuw uitvinden en scherp kiezen: maak vluchten van minder dan 500 kilometer overbodig

Als coronacrisis lang duurt, staat voortbestaan Air France-KLM op het spel

Als de huidige crisis nog tot eind volgend jaar voortduurt zoals sommige deskundigen voorspellen, is het niet zeker dat Air France-KLM overleeft. "Dat is geen automatisme", aldus de minister. Daarom heeft hij in gesprekken met de onderneming ook aangedrongen dat "men de bakens verzet".

Hoekstra wijst erop dat bij andere luchtvaartondernemingen in Europa hard wordt ingegrepen. Bij Lufthansa leveren piloten volgens hem over een periode van twee jaar ongeveer 40 procent van hun salaris in en bij British Airways worden duizenden banen geschrapt.

KLM moet op 1 oktober met een plan voor de herstructurering komen. Dat plan heeft Hoekstra nog niet gezien, zei hij. Vakbonden en KLM zijn eind vorige maand een serie gesprekken begonnen over kostenbesparingen om de onderneming door de coronacrisis te loodsen.

Frankrijk zegt alles te doen om Air France overeind te houden

De Franse minister van Financiën Bruno le Maire zei maandag op de Franse tv-zender France 2 dat de Franse staat alles zal doen wat nodig is om het voortbestaan van Air France, onderdeel van Air France-KLM, te garanderen. Volgens de bewindsman is al veel gedaan en die lijn zal worden voortgezet.

Air France wordt het net als andere luchtvaartmaatschappijen keihard geraakt door de coronacrisis. De gehele passagiersstroom viel weg nadat reisbeperkingen internationaal reizen onmogelijk hadden gemaakt. De voorbije weken is wel al sprake van enig herstel.

Frankrijk zegde dit jaar al een steunpakket ter waarde van 7 miljard euro toe. De belofte van extra steun klonk al eerder uit Parijs.

LEES OOK: Een schaalmodel van de Flying-V heeft een succesvolle testvlucht gemaakt – de landing was wel vrij ruw