KLM overweegt een verhuizing van haar hoofdkantoor uit Amstelveen. De luchtvaartmaatschappij zou de huidige locatie dan verruilen voor een plek dichter bij Schiphol. Dat bevestigt het bedrijf na berichtgeving van de Amstelveense regionale omroep RTVA.

Naast een verhuizing, is een renovatie van het kantoor ook een van de opties. Een woordvoerster van KLM kon nog niet zeggen wanneer de knoop zal worden doorgehakt. Op dit moment werken er dagelijks zo’n achthonderd medewerkers in het pand dat KLM in 1971 in gebruik nam.

Schiphol is de thuisbasis van KLM. Eind oktober meldde de luchthaven overigens dat luchtvaartmaatschappijen de komende drie jaar gemiddeld 7,9 procent meer kwijt zijn voor het gebruik van Schiphol.

Voor maatschappijen die schonere en stillere vliegtuigen inzetten wordt het aantrekkelijker om op Schiphol te vliegen, zo blijkt uit de nieuwe tarieven die Schiphol heeft vastgesteld voor de periode 1 april 2019 tot en met 31 maart 2022.

Nieuwe regelgeving schrijft voor dat Schiphol de havengelden vanaf nu voor drie jaar vaststelt. Eerder gebeurde dit jaarlijks. Naast het start- en landingstarief brengt Schiphol met de haventarieven ook veiligheids- en passagiersdiensten in rekening.

Luchtvaartmaatschappij KLM vindt de stijging van de tarieven ,,zeer fors” en stelt dat die voor een deel terug te voeren zijn op de gestegen operationele kosten van Schiphol.

Ook vindt KLM dat vooral stillere vliegtuigen worden voorgetrokken met goedkopere tarieven, maar dat niet voldoende wordt gekeken naar duurzame initiatieven. De luchtvaartmaatschappij had bijvoorbeeld liever gezien dat kortere vluchten een hoger tarief zouden moeten betalen dan verre vluchten.

Lees ook op Business Insider