De komst van een nieuwe topman bij Air France-KLM is mogelijk dichterbij dan gedacht. Volgens de Franse krant Libération wordt er waarschijnlijk donderdag al een knoop doorgehakt.

De hoge post gaat naar verwachting naar de Canadees Ben Smith, schrijft Libération zonder te zeggen waar die informatie vandaan komt. Smith is de huidige operationeel directeur van Air Canada.

Eerder leek het er nog op dat er op zijn vroegst op 22 augustus een nieuwe bestuursvoorzitter wordt gepresenteerd. Dat gerucht was gebaseerd op bronnen bij de Franse overheid.

De druk is sindsdien duidelijk toegenomen. De Franse pilotenvakbond SNPL zei maandag niet eeuwig te willen wachten op de aanstelling van een nieuwe topman die de onderhandelingen over het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden kan voortzetten. Piloten van Air France leggen daarom in september mogelijk opnieuw het werk neer.

‘Salaris van Smith 3,3 miljoen euro’

De luchtvaartcombinatie is al een tijdje op zoek naar een bestuursvoorzitter als opvolger van Jean-Marc Janaillac. Die vertrok in mei nadat hij zijn lot verbond aan een stemming onder personeel van Air France over verbeterde arbeidsvoorwaarden.

De Nederlandse KLM-topman Pieter Elbers werd gelinkt aan de functie, maar Franse vakbonden zagen zijn kandidatuur niet zitten uit angst dat Franse belangen zouden ondersneeuwen bij Nederlandse.

Smith kan bogen op de nodige ervaring. Hij was als hoofdonderhandelaar ook betrokken bij cao-gesprekken bij Air Canada. Het lukte hem om met vakbonden een tienjarige overeenkomst te sluiten voor piloten en cabinepersoneel.

Libération zegt ook al te weten wat Smith gaat verdienen. Zijn totale jaarlijkse beloning zou neerkomen op 3,3 miljoen euro. Dat is volgens de krant ongeveer een vijfde meer dan hij nu verdient als tweede man bij Air Canada en tevens flink meer dan Janaillac opstreek.

Een woordvoerster van Air France-KLM wil niet op de geruchten reageren.

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers is positief over de mogelijke komst van Smith. “Deze man voldoet aan wat we graag zien; luchtvaartervaring bij een solide maatschappij”, aldus een woordvoerder tegen de NOS.