De klimaatconferentie in Parijs, COP21, duurt minimaal een dag langer, maar de hoop op een goede afloop is groot genoeg om steenkoolbedrijven in paniek te brengen.

Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse zaken en voorzitter van de klimaattop, verwacht dat het eindakkoord zaterdagochtend 12 december klaar ligt. Zaterdagmiddag komt het resultaat van de verlengde onderhandelingen dan ter stemming, schrijft Duurzaambedrijfsleven.nl.

Over de maximale temperatuurstijging zijn de 195 landen het grotendeels eens. Die moet ‘onder de twee graden Celsius’ blijven. Daarmee schuift het akkoord op richting de oproep van meer dan de helft van de deelnemende landen om de klimaatverandering tot maximaal 1,5 graad te beperken.

De belangrijkste drempels op weg naar een klimaatakkoord zijn van financiële aard. De vraag welke landen de economische draagkracht hebben om financieel bij te dragen aan klimaatmaatregelen is daarbij een twistpunt. Enkele landen dichten zich, al dan niet terecht, de status van ontwikkelingsland toe om verplichtingen te ontlopen.

Kolenmijnen in het nauw

Wat de uitkomst van de klimaattop in Parijs ook zal zijn, voor bedrijven die afhankelijk zijn van de markt voor steenkool ziet de toekomst er somber uit. Grote Amerikaanse mijnbouwconcerns als Peabody Energy, Anglo American en Glencore, grote spelers in de steenkooldelving, zijn sinds 2010 al ruim driekwart van hun beurswaarde verloren.

Voor mijnbouw Anglo American daalde de koers afgelopen maand met nog eens 35 procent. Het bedrijf doet miljardenafschrijvingen op zijn steenkoolactiviteiten en verlegt de focus naar het produceren van koper, diamanten en platina.

Het Indiase conglomeraat Adani probeert ondertussen nog altijd een kolenmijnproject van 15 miljard dollar in Australië door te zetten. Adani, ook een grote speler in duurzame energieprojecten, loopt in Australië tegen grote protesten en juridische bezwaren aan. Als Adani de kolenmijn mag ontwikkelen dan is het de vraag of het financiers weet te vinden. Banken en institutionele beleggers nemen in rap tempo afscheid van belangen in steenkool, of in de fossiele sector als geheel.

Groen schuldpapier voor duurzame energie

De interesse om in hernieuwbare energie en duurzame infrastructuur te investeren groeit. Een groep van 27 grote institutionele beleggers, waaronder Actiam en NN Investment Partners uit Nederland, ondertekent in Parijs een statement om de ontwikkeling van green bonds, obligaties voor duurzame projecten, te versnellen.

Een andere 'supergroep', de REN Alliance, bevestigt nog maar eens dat de technologie om nu wereldwijd over te schakelen op volledig duurzame energie al beschikbaar en bewezen is. De REN Alliance is een koepelorganisatie van internationale organisaties voor zonne-energie, windenergie, waterkracht, biomassa en aardwarmte. Waterkracht alleen al voorziet nu 1 miljard mensen van duurzame stroom. Dat kunnen er in 2050 dubbel zoveel zijn, zegt Richard Taylor, CEO van de International Hydropower Association, in Parijs.

Net als de beleggers in kolenmijnen neigt ook de media in toenemende mate te geloven in constructieve afspraken over het klimaat in Parijs. Op donderdag 10 december was de positieve berichtgeving met 52 procent in de overhand, zo blijkt uit een analyse van Meltwater over tienduizenden internationale nieuwsbronnen. Gedurende de top was de berichtgeving verder alleen maandag 7 december gemiddeld positief. De negatieve uitschieters van de eerste dagen zijn echter verdwenen.

Lees ook op Duurzaambedrijfsleven.nl

Hoe 150 ton Urker visnet wordt verwerkt tot zwembroek

Zwitserse horlogemaker Swatch wil Tesla met accu’s verslaan

Hoe een Japanse textielproducent noedels van hout maakt

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl