• In zijn nieuwe boek ‘Hothouse Earth: An Inhabitant’s Guide’ betoogt klimaatwetenschapper Bill McGuire dat het te laat is om catastrofale klimaatverandering te voorkomen.
  • Volgens de Brit zijn dodelijke hittegolven en extreem weer pas het begin van wat ons op aarde te wachten staat.
  • McGuire zegt dat veel klimaatwetenschappers banger voor de toekomst zijn dan ze publiekelijk willen toegeven.
  • Lees ook: Hele delen van Europa gaan in vlammen op: leidt klimaatverandering tot meer bosbranden?

Hittegolven, dodelijke overstromingen en extreem weer zijn pas het begin van de klimaatcrisis, volgens Bill McGuire.

De vooraanstaande Britse klimaatwetenschapper betoogt in zijn nieuwe boek ‘Hothouse Earth: An Inhabitant’s Guide’ dat het inmiddels te laat is om de catastrofale gevolgen van klimaatverandering te voorkomen. Overheden zouden waarschuwingen te langen hebben genegeerd.

McGuire, hoogleraar aan de University College London, wijst naar de recente recordbrekende hittegolf en de gevaarlijke bosbranden die zestien woningen in het East End van de Britse hoofdstad verwoestten als bewijs voor het snel veranderende klimaat. Volgens de wetenschapper zal het weer met steeds meer regelmaat extremer zijn, ondanks het voornemen van de Britse overheid om koolstofemissies te verlagen.

“De wereld is hard aan het veranderen”, vertelt McGuire aan de Britse krant The Guardian. “Binnenkort is zij onherkenbaar voor iedereen.”

'Wetenschappers moeten eerlijker zijn'

De positie van McGuire - dat catastrofale klimaatverandering onvermijdelijk en onomkeerbaar is geworden - is extremer dan die de meeste wetenschappers willen innemen. Zij geloven dat door het verlagen van koolstofemissies de grootste gevolgen van klimaatverandering nog voorkomen kunnen worden.

McGuire denkt dat zijn collega's banger voor de toekomst zijn dan zij publiekelijk willen toegeven. Hij zegt dat deze terughoudendheid de situatie alleen maar verergert. Volgens de wetenschapper kan de wereld zich beter voorbereiden op het aanpassen aan de toekomstige vijandige 'hothouse world' dan zich te richten op CO2-neutrale emissiedoelen.

"Dit is een schreeuw om actie", zegt McGuire in The Guardian. "Dus als jij de behoefte voelt om op de snelweg te gaan liggen of een olieraffinaderij te blokkeren, doe dat."

Afgelopen week kwamen Democratische senatoren in het Amerikaanse Congres tot overeenstemming over belangrijke klimaatwetgeving. In het wetsvoorstel staat het doel centraal om in 2030 de koolstofemissie met veertig procent te verminderen en omgerekend 360 miljard euro te investeren in de energietransitie en het klimaatbeleid.

De uiteindelijk overeengekomen Amerikaanse klimaatwetgeving is slechts een fractie van wat president Joe Biden voor ogen had. De Demomocratische senator Joe Manchin, die het pakket lange tijd tegen hield, heeft sterke banden met de kolensector en kon niet instemmen met de meer omvangrijke versie.

LEES OOK: 3 redenen om niet helemaal depressief te worden van de klimaatcrisis, ondanks de enorme hittegolven deze zomer