De Europese beurzen koersten woensdag aan het einde van de ochtend eensgezind in het rood. Daarmee leverden de graadmeters weer iets in na de stevige winsten op dinsdag. Navigatiedienstverlener TomTom blonk uit op het Damrak dankzij een deal met automaker Volvo.

De AEX stond omstreeks 11.30 uur 0,3 procent lager op 450,05 punten. De MidKap verloor 0,4 procent tot 665,68 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stonden vlak tot tot 0,5 procent in de min.

TomTom zag zijn beurswaarde met 3,5 procent stijgen. De navigatiedienstverlener maakte bekend dat het locatie- en navigatiediensten gaat leveren voor het nieuwe infotainmentsysteem van Volvo. Het is voor het eerst dat de bedrijven gaan samenwerken.

Volgens ING bevestigt het nieuws dat TomTom marktaandeel aan het winnen is. De systemen van TomTom kunnen straks door Volvorijders wereldwijd worden gebruikt. Eerder gingen nog geruchten dat het Zweedse automerk hiervoor met andere navigatiedienstverleners in zee zou gaan.

Oliefondsen doen het goed

De AEX-index werd aangevoerd door de SBM Offshore (plus 1,3 procent) en Shell (plus 1,4 procent). De plannen die Shell dinsdag presenteerden, gaven de koers ook woensdag nog een zetje in de goede richting. Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen stemde vooral het vooruitzicht van een vrije kasstroom van 20 tot 25 miljard dollar bij een olieprijs van 60 dollar per vat beleggers positief.

Dat Shell blijft inzetten op diepzeeprojecten, is volgens Versteeg ook goed nieuws voor SBM. Daarnaast denkt hij dat de problemen van SBM in Brazilië binnen afzienbare tijd tot het verleden behoren. Ook lijkt de markt volgens hem bewust van het gegeven dat de oliedienstverlener binnenkort meerdere opslag- en productieschepen operationeel heeft.

Air France-KLM

Digitaal beveiliger Gemalto stond met een min van 2,8 procent onderaan de AEX-index.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM verloor 1,3 procent aan beurswaarde, nadat het bedrijf vervoerscijfers over de maand mei bekendmaakte. De groei bij KLM werd tenietgedaan door Air France waar minder passagiers instapten. Ook de stakingsdreiging bij Air France, die het bedrijf mogelijk miljoenen kost, zet de koers verder onder druk.

Amerikaanse olie werd woensdag 0,7 procent duurder bij 50,71 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie steeg 0,9 procent naar 51,88 dollar. De euro werd voor 1,1369 dollar verhandeld, tegen 1,1351 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl