De helft van de kleinere ondernemers kan zijn rekeningen niet meer op tijd betalen en ook de reserves raken op.

Vooral de horeca en de detailhandel worden hard getroffen door de coronacrisis.

Ruim de helft van de kleinere ondernemers vreest het einde van het jaar niet te halen.

Meer dan de helft van de kleinere ondernemers kan zijn rekeningen niet op tijd betalen. 54 procent van het kleinbedrijf vreest zelfs het einde van het jaar niet te halen.

Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim duizend kleine ondernemers van de Hogeschool Utrecht, in samenwerking met ondernemersvereniging ONL en microfinancier Qredits, waar Het Financieele Dagblad over schrijft.

Van het kleinbedrijf heeft bijna 30 procent een negatief eigen vermogen, zegt Lex van Teeffelen, lector mkb-financiering aan de Hogeschool Utrecht, tegen de krant. Op papier zijn de bedrijven daarmee technisch failliet.

Het aantal faillissementen is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek momenteel zeer laag. Van Teeffelen verwacht geen forse toename van het aantal faillissementen, wel een golf van bedrijfsbeëindigingen.

"Veertien maanden corona hebben hun sporen nagelaten", stelt ook Hans Biesheuvel van ondernemersvereniging ONL in het FD. "Ondernemers zijn zo langzamerhand door hun reserves heen."

Detailhandel en horeca hard getroffen

Vooral in de detailhandel en in de horeca is de omzet hard gedaald vanwege de lockdowns. Nu de terrassen weer opengaan moeten bijvoorbeeld veel producten weer opnieuw worden ingekocht omdat de voorraad over de houdbaarheidsdatum is. Vooral kleinere horecaondernemers kunnen die rekeningen niet altijd in één keer ophoesten.

Veel ondernemers krijgen momenteel steun van de overheid, maar een deel van de kosten moeten ze zelf betalen. Ook hebben veel bedrijven uitstel van betaling van de Belastingdienst gekregen.

Er gaan overigens stemmen op een in ieder geval een deel van de belastingschulden van bedrijven die zijn ontstaan tijdens de coronacrisis te schrappen

Kamer en kabinet zouden moeten overwegen om een deel van de belastingschulden die bedrijven hebben opgebouwd in de coronacrisis, kwijt te schelden, zei voormalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem afgelopen zondag bij het programma Buitenhof.

Uit onderzoek van financieel adviesbureau Experian van afgelopen week bleek dat kleine bedrijven met maximaal vier werknemers het grootste risico lopen op schuldenproblematiek en een faillissement.

Aangezien die kleine ondernemingen 93 procent vormen van alle bedrijven in Nederland, spelen ze een belangrijke rol in de economie en moeten kredietverstrekkers volgens Experian beter kijken naar de risico’s.

“De kleinste bedrijven zijn het kwetsbaarst voor onvoorspelbare sluitingen en hebben minder financiële mogelijkheden”, zei consultant Herman Peeters van Experian Nederland. “Dat betekent dat sommigen overgaan tot vrijwillige ontbinding of personeel ontslaan om in deze tijden de cashflow te ondersteunen.”

LEES OOK: Kleine bedrijven met maximaal 4 werknemers lopen grootste risico om failliet te gaan in de aanhoudende coronacrisis