Noord-Korea dreigt de topontmoeting tussen leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump op 12 juni af te blazen.

Pyongyang is boos over de militaire oefeningen die de Amerikanen tot 25 mei houden met Zuid-Korea.

Ook is de regering verbolgen over de eis van Washington dat het land zijn nucleaire programma moet opgeven.

Het lot van de top “is duidelijk” als de Verenigde Staten spreken over een nucleaire ontmanteling in Libische stijl, zei de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken. In de verklaring stond verder dat Trump een “mislukte president” zal blijven als hij in de voetstappen van zijn voorgangers treedt.

De voor woensdag geplande verzoeningsgesprekken tussen hoge functionarissen uit Noord en Zuid gaan niet door. De berichten betekenen na weken van groeiende hoop een tegenvaller in het streven naar een kernwapenvrij Koreaans schiereiland.

De Verenigde Staten denken dat het wel meevalt. “We gaan gewoon door en zetten vaart achter de planning voor de ontmoeting van Trump en Kim”, zei Heather Nauert namens Buitenlandse Zaken. Ze stelt dat de gezamenlijke legermanoeuvres niet provocerend zijn bedoeld. “Dat zijn dingen die we overal ter wereld doen.”

Nauert kreeg bijval van de Amerikaanse legerleiding. Het Pentagon benadrukte dat de voorjaarsoefeningen Foal Eagle en Max Thunder terugkerende routine zijn en puur defensief van aard. “Het is een gebruikelijk onderdeel van het bondgenootschap tussen de Republiek Korea en de VS. Het is een jaarlijkse training om de militaire paraatheid te testen”.

Lees ook op Business Insider

Zuid-Korea noemde het besluit van Noord-Korea “betreurenswaardig”. Het Zuid-Koreaanse ministerie dat zich toelegt op de hereniging van beide Korea’s riep het Noorden op snel terug te keren naar de onderlinge gesprekken.

LEES OOK: De ontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un kan uitlopen op een ramp – dit is de reden