Nadat de Amerikaanse president Donald Trump begin maart bevestigde dat hij een ontmoeting zou hebben met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, keek de wereld gretig toe wat er ging gebeuren.

Mocht het daadwerkelijk tot een ontmoeting komen, dan zijn er zes landen in het bijzonder die er hun voordeel mee willen doen: de Verenigde Staten, Noord-Korea, China, Rusland, Zuid-Korea en Japan.

Afgelopen week liet Kim naar verluidt aan de Chinese president Xi Jinping weten dat hij terug wil naar gesprekken die hij eerder met deze zes landen voerde tijdens een nucleaire top.

“Ik ben voorzichtig optimistisch dat deze vergadering daadwerkelijk plaats gaat vinden”, zegt Rodger Baker, vice-president van Asia-Pacific Analysis van Stratfor, tegen Business Insider. Volgens de expert was het in ieder geval een goede beslissing van Trump om Kim te willen ontmoeten. Het enige nadeel van een nieuwe ontmoeting zou kunnen zijn dat de twee terugkeren naar hun oorlogszuchtige retoriek van afgelopen jaar, voegt Baker toe.

Business Insider sprak met Baker over wat de zes partijen zouden willen van de potentiële vergadering.

Dit is wat hij zei:


1. Noord-Korea

Foto:  KCNA

Kim's uiteindelijke doel is om "internationale legitimiteit te krijgen, waardoor Noord-Korea toegang heeft tot financiële middelen, investeringen, infrastructuurontwikkeling, technologie voor de eigen industrie en afzetmarkten voor eigen producten", zegt Baker.

"Het zou Noord-Korea een wat normaler en internationaal erkend land kunnen maken", zegt hij en voegt er direct aan toe dat Noord-Korea een harde houding heeft aangenomen tegenover de VS. Dit uit angst dat de Amerikanen in de toekomst misschien afzien van een compromis en de Kim-dynastie willen verdrijven.

 


2. Verenigde Staten

Foto: AP Photo/Susan Walsh

"Wat wil de president? Wat is het kernbelang van de Verenigde Staten? Wat vinden diverse individuen in de regering of bij het ministerie van Buitenlandse Zaken? Ik geloof dat er op dit moment geen duidelijke overeenstemming is. Dat maakt het zo lastig voor de Amerikaanse kant . Het is ook precies de reden dat je zeer tegenstrijdige meningen hoort over de vraag of Trump wel of niet moet gaan en wat de uitkomst dan is", aldus Baker.

De enige rode lijn is dat de VS hoe dan ook de nucleaire ambities van Noord-Korea wil intomen.

 


3. China

Foto: Kim Jong-un en Xi Jinping. Xinhua News via Twitter

China focust zich op de "technologieoverdracht en infrastructuurontwikkeling om de economische ontwikkeling van Noord-Korea te stimuleren", aldus Baker.

"China's grootste zorg is eigenlijk de ineenstorting van Noord-Korea", aldus Baker. Het zou betekenen dat er honderdduizenden vluchtelingen naar China trekken, mogelijk samen met Noord-Koreaanse raketten en kernwapens.

Om ervoor te zorgen dat dat niet gebeurt, zou China willen dat de sancties worden versoepeld om "ruimte te creëren voor een bepaalde vorm van engagement" en de economische activiteit te versterken.


4. Rusland

Foto: Reuters

"Rusland ziet Noord-Korea als een toegangsweg naar de Zuid-Koreaanse markt", aldus Baker.

Hij voegt eraan toe dat "de Russen de spanningen willen verlichten, omdat ze allerlei plannen hebben voor zowel Noord- als Zuid-Korea. Denk bijvoorbeeld aan Russisch aardgas via een pijpleiding die door Noord-Korea naar Zuid-Korea loopt."


5. Zuid-Korea

Foto: Associated Press

"Zuid-Korea wil graag op de korte termijn zorgen dat het gevoel afneemt, dat er oorlog op komst is", zegt Baker.

"Ze hebben het al zwaar genoeg met het hervormen van hun economie ... dat wordt alleen maar lastiger als het politieke risico zo groot is", aldus Baker. "Ik bedoel, wie wil er echt in Zuid-Korea investeren, als je bang bent dat de Verenigde Staten en Noord-Korea ieder moment met elkaar in een kernoorlog kunnen belanden."


6. Japan

Foto: REUTERS/Andrew Kelly

Het grootste probleem voor Japan is dat er Noord-Koreaanse middellangeafstandsraketten op Japan zijn gericht en dat er Japanse burgers zijn ontvoerd.

"Japan wil ook de wrijving op het Koreaanse schiereiland verminderen", zegt Baker. "Maar zij willen niet echt een sterk, Verenigd Korea dat op economisch en militair vlak met ze concurreert."

"Japan zit een beetje in zwaar weer", zegt Baker. "Tot nu toe zijn ze grotendeels buiten deze dialoog gebleven."

LEES OOK: Donald Trump heeft best een beetje gelijk als hij klaagt over China, maar de escalatie van de handelsoorlog zal als een boemerang werken