De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een enorm voordeel ten opzichte van president Donald Trump in aanloop naar hun historische ontmoeting dinsdag. En tegen wie hij dat voordeel uit gaat spelen kan het lot van de hele regio bepalen voor de komende tientallen jaren.

De exacte leeftijd van Kim is niet bekend, maar aangenomen wordt dat hij niet ouder is dan 35. De Kim-dynastie is al zo’n 70 jaar aan de macht in Noord-Korea en de leiders bleven tot hun dood in functie.

Het grote voordeel van Kim ten opzichte van Trump, en zelfs ten opzichte van China, is dat hij zijn land nog een halve eeuw kan leiden. De 71-jarige Trump kan volgens het Amerikaanse systeem maximaal acht jaar aan de macht blijven.

De Chinese president Xi Jinping, die de maximale termijnen heeft afgeschaft om mogelijk oneindig aan de macht te blijven is 64 en daarmee een stuk ouder dan Kim.

Zoals Trump zelf al heeft erkend kan het best makkelijk zijn een overeenkomst te sluiten met Kim Jong-un. Zelfs als Noord-Korea niet oprecht is en helemaal niet af wil van zijn nucleaire wapens kan Kim waarschijnlijk een deal sluiten met Trump om langzaam het wapenarsenaal te verminderen en dan rustig te wachten tot Trump het Witte Huis verlaat.

Maar wil Kim alleen maar Trump bespelen om verlichting van de sancties te krijgen? Of kan de jonge leider zijn oudere tegenspelers te slim af zijn door een lange-termijn-spel te spelen?

Opkomend China

china military

Foto: Voelt Noord-Korea zich wel op z'n gemak als vazal van China? Bron: Jon Woo/Reuters

Verwacht wordt dat China, met zijn 1,4 miljard inwoners, ergens tijdens het leven van Kim de VS voorbij zal streven als dominante wereldmacht. Als Kim Jong-un alleen maar wil toeslaan om te profiteren van kortetermijnvoordelen dan heeft hij een fantastische mogelijkheid om dat nu te doen.

Een slechte overeenkomst voor de VS, eentje waarbij de Amerikaanse troepen zich versneld terug moeten trekken uit Zuid-Korea, zal hoogstwaarschijnlijk de Amerikaanse invloed in de meest bevolkte regio ter wereld verminderen en daarmee de neergang van de VS als absolute wereldmacht versnellen.

Maar dat zou ook de opkomst van China bespoedigen en het wankele evenwicht tussen de VS en China verstoren dat Kim heeft helpen te bewerkstelligen. Onder Kim heeft Pyongyang geprobeerd afstand te nemen van China en zijn eigen onafhankelijkheid te benadrukken.

"Noord-Korea heeft geen redenen aan te nemen dat de VS het land zou willen of kunnen verdedigen tegen China", zegt de Australische defensiestrateeg Hugh White tegen The New York Times. "Niemand in Pyongyang denkt dat de VS een landoorlog tegen China aan de grenzen van dat land wil voeren en kan winnen."

De Koreaanse droom

Moon and Kim hands

Foto: Screenshot/ Reuters TV

Korea is op vele manieren afhankelijk van zijn ligging. Als schiereiland dat wordt omringd door Rusland, Japan en China heeft het een lange historie van inmenging van buitenlandse mogendheden.

De grote droom van de Noord-Koreaanse Kim-dynastie is altijd een onafhankelijk Korea geweest dat zijn eigen lot bepaalt, zonder buitenlandse bemoeienis.

Als onderdeel van een voorzichtige balanceeract zou Kim daarom weleens tot op zekere hoogte de VS kunnen omarmen.

LEES MEER OVER DE TOP TUSSEN KIM EN TRUMP:

* Donald Trump en Kim Jong-un in Singapore is ook: The Beast versus de Mercedes S600 Pullman
* Kim Jong-un heeft een eigen wc die hij overal mee naartoe neemt