Veel gemeenten maken “een rommeltje” van de wettelijke verplichting om kosteloos WOZ-waarden van woonhuizen openbaar te maken.

Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH). Volgens de belangenbehartiger van huizenbezitters is het merendeel van de gemeenten niet terug te vinden op de officiële website.

“Onacceptabel”, zegt VEH-directeur Rob Mulder. “Hier is geen excuus voor. Ook gemeenten moeten zich aan de wet houden.” Mulder roept het kabinet op werk te maken van de kwestie.

Per 1 oktober is het de bedoeling dat alle WOZ-waarden van woningen terug te vinden zijn op WOZ-waardeloket.nl. Dit is al sinds 2013 bekend. Maar slechts 94 van de 390 gemeenten doen dat, aldus VEH.

In plaats daarvan gebruiken veel gemeenten nu alternatieve platforms zoals Wozview.nl, Watisdewozwaarde.nl, Mijnwozwaarde.nl en Knoop-woz.nl. Ook zijn er gemeenten die de vereiste informatie nog helemaal niet leveren.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken laat weten dat voormalig commissaris van de Koning van Overijssel, Geert Jansen, als "aanjager'' bij de resterende gemeenten langsgaat "opdat ze binnen enkele maanden ook aangesloten zijn''.

Marktwaarde woning

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari van het voorafgaande jaar en wordt door je gemeente vastgesteld.

De gemeente bepaalt de marktwaarde van jouw woning op basis van de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de buurt. Bij het vaststellen van de prijs wordt ook rekening gehouden met oppervlakte, inhoud en bouwjaar van de woning. Alle variabelen worden bij elkaar geveegd en in een rekenmodel gestopt waaruit vervolgens de WOZ-waarde rolt.

Gemeentelijke belastingen

De WOZ-waarde wordt onder meer gebruikt om de hoogste van de onroerendezaakbelasting (ozb) vast te stellen. Die verschilt per gemeente, maar is altijd afgeleid van de waarde van je woning.

Daarnaast worden ook andere gemeentelijke belastingen aan de hand van de WOZ-waarde vastgesteld zoals de afvalstoffenheffing en rioolheffing. Ook het water- of hoogheemraadschap gebruikt de WOZ-waarde voor het vaststellen van hun belasting.

Een derde instantie die de waarde gebruikt, is de Belastingdienst. Zo wordt het eigenwoningforfait, een percentage van de waarde van je woning dat je moet optellen bij je bruto-inkomen, vastgesteld met behulp van de WOZ-waarde. Ook bij de erfbelasting kijkt de fiscus naar de WOZ-waarde om te bepalen hoeveel belasting je moet betalen als een huis erft.

Een andere partij die de WOZ-waarde gebruikt is je hypotheekverstrekker. Zo kun je bij een aantal hypotheekverstrekkers je hypotheek boetevrij aflossen tot aan de WOZ-waarde. Zo voorkom je dat je ‘onder water staat’, dat wil zeggen dat je woningwaarde lager is dan de hypotheeksom.