Toen Microsoft zijn eerste Surface-tablet uitbracht, was dat vooral om computermakers te laten zien hoe een pc met touchscreen eruitziet en wat de mogelijkheden zijn.

Maar nu heeft het bedrijf de Surface-reeks vol in de markt gezet met een aanbod van vier verschillende apparaten. En de computers zijn zo goed dat zelfs Apple het voorbeeld van Microsoft volgt.

Er zijn goedkopere computers, maar als je de kwaliteit van een Apple-apparaat wil combineren met de flexibiliteit (en het touchscreen) van een Windows 10-laptop dan doe je er goed aan eerst de Surface-lijn te bekijken.

Hier een overzicht van de verschillende Surface-computers, van het goedkoopste model tot het duurste.


Surface Pro — vanaf €949

Wat is het? Een hybride tablet-laptop. De Pro is het vlaggenschip van de Surface-producten en werd aangeprezen als “de tablet die je laptop kan vervangen”, maar Microsoft noemt het nu “de meest veelzijdige laptop ter wereld”. Toch is het nog steeds een tablet, want je moet het toetsenbord los erbij kopen.

Wat je moet weten: Microsoft was een van de eerste fabrikanten die een twee-in-een-pc op de markt bracht en het is nog steeds het neusje van de zalm. De Pro is superlicht en extreem dun. Hij is geweldig om mee te tekenen en voor het maken van aantekeningen. De computer heeft een helder beeldscherm en presteert als een degelijke pc.

Vergelijkbaar Apple-product: De MacBook Air en de iPad Pro. Maar anders dan de MacBook Air biedt de Surface Pro een touchscreen. En anders dan de iPad Pro draait hij op een beproefd desktopbesturingssysteem – in dit geval Windows 10 – en kan hij de volledige versies van bijvoorbeeld Adobe Photoshop en Microsoft Office.

Wat is het addertje onder het gras? Hij maakt gebruik van een standaard om rechtop te staan. Dat is prettig is voor op het bureau, maar maakt het erg lastig om de Pro te gebruiken op schoot.

Prijs: vanaf €949. Het toetsenbord Surface Pro Type Cover dat je nodig hebt om de computer optimaal te kunnen gebruiken kost €149,99. En waarschijnlijk wil je daar ook de Surface Pen bij om te kunnen tekenen op het scherm. Die is vanaf 20 juli voor €109,99 in Nederland te koop.

Laatste update: half juni 2017

Lees hier meer over de Surface Pro (Engels).


Surface Laptop — Vanaf €1149

Wat is het? Een echt goede laptop. Anders dan de andere Surface-apparaten heeft deze laptop van Microsoft niet een ding dat eruit springt – tenzij je het met stof beklede toetsenbord zo wil zien. Maar dat is juist de kracht. De Surface Laptop heeft een touchscreen van 13,5 inch en een goed ontworpen layout voor het toetsenbord en trackpad. Je kan de computer in vier verschillende kleuren krijgen.

Wat je moet weten: Hij is vooral bedoeld voor studenten, maar de Surface Laptop is een geweldige allround computer die elke euro waard is.

Vergelijkbaar Apple-product: de MacBook

Wat is het addertje onder het gras? Microsoft levert de Surface Laptop met Windows 10 S – een uitgeklede versie van het besturingssysteem dat bedoeld is om de prestaties en veiligheid te verbeteren, maar dat frustrerende beperkingen heeft. Zo kun je alleen apps installeren uit de Windows Store. Gelukkig kan je de Surface Laptop voor enkele tientjes upgraden naar het reguliere Windows 10.

Oh, en nog een nadeel: het met stof beklede toetsenbord is een magneet voor kruimels.

Prijs: Vanaf €1149

Laatste update: Half juni 2017

Lees hier meer over de Surface Laptop.


Surface Book — Vanaf €1649

Wat is het? Een krachtige laptop die is bedoeld voor professionals. Het heeft een afneembaar scherm dat gebruikt kan worden als volledig zelfstandig functionerende tablet. Het is het coolste ding dat je ooit in actie hebt gezien.

Wat je moet weten: Hij is duur, maar je krijgt waar voor je geld – dit is zo’n beetje het allerbeste dat je kunt krijgen op het gebied van Windows 10-laptops. Sommige duurdere modellen hebben ook een speciale grafische chip die extra mogelijkheden geeft voor gamen en het bewerken van video’s.

Vergelijkbaar Apple-product: de MacBook Pro

Wat is het addertje onder het gras? Dat is er eigenlijk niet echt, of het moet zijn dat je misschien extra betaalt voor het afneembare scherm, maar dat je dat slechts zeer sporadisch zal gebruiken. Het afneembare scherm is een mooi extraatje voor tekenaars en notulisten, maar voor andere gebruikers absoluut geen must. Verder beschikt de Surface Book niet over de nieuwste generatie Intel-processor, toch een smetje op zo’n duur apparaat.

Prijs: Vanaf €1649 voor de standaardversie. Microsoft biedt ook een krachtiger model aan genaamd “Surface Book with Performance Base” die te koop is vanaf €2599, maar de meeste gebruikers hebben dat niet nodig.

Laatste update: Eind 2015

Lees hier meer over Surface Book.


Surface Studio — Vanaf €3549

Wat is het? Een alles-in-een-pc. De Surface Studio is stijlvol met een groot scherm van 28 inch dat achterwaarts kan kantelen tot een hoek van 20 graden. Zo kun je de computer veranderen in een gigantisch digitaal schildersdoek.

Wat je moet weten: Als je eenmaal een Surface Studio hebt gebruikt is het moeilijk om weer terug te gaan naar een andere computer. Hem gebruiken als een enorme tablet met het scherm naar achteren geklapt is erg verslavend. Het is zo makkelijk het scherm naar voren en naar achteren te klappen dat je iedere kans aangrijpt om dat te doen. Voor dagelijks gebruik is het het beste wat er is.

Vergelijkbaar Apple-product: de iMac

Wat is het addertje onder het gras? Hij is echt duur. Het is ook niet echt een pc voor games, als dat je uitmaakt. En hoewel dat als een open deur klinkt is de bureaucomputer die de Studio is ook niet zo draagbaar als andere Surface-apparaten wel zijn.

Prijs: Vanaf €3549

Laatste update: Eind 2016

Lees hier meer over de Surface Studio.