Kijk binnen in het kantoor van de 'Zakenvrouw van het jaar' die niet aan vergaderen doet

Bij aankomst ademt het gebouw al reizen, er staan grote campers voor de deur zodat de klanten kunnen ervaren hoe het is als ze een rondreis door Amerika of Canada boeken.

We zijn te gast bij Elske Doets. Zij nam in 2001 het roer over van haar vader bij Jan Doets Reizen, waar ze al sinds haar jeugd heeft gewerkt. De zakenvrouw van het jaar 2017 houdt kantoor in Heerhugowaard.

In het pand hangen overal grote foto’s van de reizen. De reisfolders zijn vervangen door een glossy. Aan een immense houten tafel zit Elske in een glimmend zakenpak, net gekocht in Italië tijdens een tripje met haar zoon.

Naam: Elske Doets (1972)
Eigenaar van:  Jan Doets America Tours
Daarnaast: Zakenvrouw van het jaar 2017
Studeerde: Nederlands recht met economische specialisatie
Eerste baan: Product manager USA & Canada Jan Doets America Tours
Nevenactiviteiten: Young Business Lady Academy opgezet, spreker en schrijver van het boek ‘Het lef om gelukkig te zijn.’
Na het werk: Personal training, (water)ski, tennis, wakeboarding en golf
Motto: Je best doen is niet genoeg, ga voor de top!

De werkplek

"De sfeer van mijn kamer vind ik heel belangrijk. Naast dat het modern is, moet het warmte uitstralen. We verkopen een blij product, mensen komen voor hun plezier bij ons, daar moet het bij passen. De tafel waar ik aan werk is zeven meter lang, we zitten er met de hele directie aan. Omdat het de enige grote tafel in ons pand is, wordt hij ook voor andere doeleinden gebruikt. Op zaterdag ontvangen we hier bijvoorbeeld klanten. Het is nadrukkelijk niet bedoeld om te vergaderen, want dat doen we hier niet.”

'Ik heb de bedrijfsvoering van verticaal naar horizontaal veranderd'

Onmisbaar

“Al bijna twintig jaar starten we de dag met een korte ‘huddle’ waarbij het hele personeel (50 mensen) in een kring staat. We houden een positief praatje over onze doelen en  kernwaarden of iemand geeft een pitch over zichzelf. Het is een goed moment voor mij om iedereen even in de ogen te kijken en te zien of alles goed gaat. Dit heb ik bedacht toen ik het bedrijf van mijn vader overnam. Bij hem ging het heel anders. Hij had een eigen werkkamer en een vergaderzaal, maar ik merkte dat de werknemers daar heel zenuwachtig van werden. Ik heb de bedrijfsvoering van verticaal naar horizontaal veranderd.”

Beste deal

“Ik heb veel langdurige zakenrelaties. Als zij langskomen, wil ik dat we een goede energie hebben en dan ontstaat er vaak vanzelf iets. Ik ben niet zo hijgerig, mijn tactiek is om achterover te leunen zoals op een hark. Dat heb ik ook uitgelegd in het boek ‘Toponderhandelaars’. Ik volg geen managementtrainingen, maar heb mezelf alles aangeleerd. Door goed te observeren bereik je heel veel. Het hebben van kinderen heeft mij managementvaardigheden gegeven: naast duidelijke grenzen, moet je ze ook de ruimte geven.  Dat werkt hetzelfde bij de medewerkers. Ik zie mezelf als een maestro die het tempo aangeeft, een goed team doet zelf het werk.”

'Ik volg geen managementtrainingen. Ik heb mezelf alles aangeleerd'

Koersen

“In mijn notitieboekje hou ik de koersen van de dollars bij, op welke hoogte we hebben ingezet. Voor ons zijn dollars de belangrijkste grondstof. Dit boekje gaat altijd mee, als ik ergens moet spreken staat hier ook alles in. Het spreken en hosten van radioshows heeft een vlucht genomen sinds ik verkozen ben tot Zakenvrouw van het Jaar in 2017. Daarna heb ik de Young Business Lady Academy opgezet voor jonge, ambitieuze meiden, omdat ik het leuk vind om iets terug te geven aan de maatschappij. In een week krijgen deze jonge vrouwen een stoomcursus om meer zelfvertrouwen te krijgen. De hoogtepunten waren minister-president Rutte die ze een masterclass heeft gegeven en Koningin Maxima die hier op bezoek is geweest. En we zijn nog maar net begonnen.”

Leermoment

“Toen ik hier net aan het roer stond, kwam 11 september 2001. We hadden makkelijk ten onder kunnen gaan. In plaats van de reizen te annuleren zoals andere reisorganisaties deden, besloten wij ze opnieuw te plannen als de klanten weer vertrouwen zouden hebben. Dat heeft veel goodwill gecreëerd. In tijden van onrust moet je positiviteit uitstralen en veerkrachtig zijn. Toen de crisis in 2008 kwam, zijn we gaan investeren in onze informatietechnologie. Door anticyclisch te handelen, konden wij oogsten zodra het weer beter ging. Internet is voor ons geen bedreiging, maar ons belangrijkste distributiekanaal.

Vanaf 2013 zijn wij zestig procent gegroeid. Ik ben heel behoudend en geloof in organische groei. Ik wil niet met risicokapitaal financieren. Nu zijn we wendbaar als het tegenzit. Ik heb nog genoeg plannen voor de toekomst. Het directieteam is uitgebreid om onze brand nog beter te positioneren, alles moet nog meer om beleving draaien. En ik wil uitbreiden naar een nieuwe markt: China. Met mijn eigen gezin ben ik daar al gaan kijken, het is heel geschikt voor families met tieners.”

Zelf de grens over met jouw bedrijf? Dan kan er veel op je afkomen zoals andere wetgeving en culturen. Lees hier hoe de ondernemers van Careibu dit hebben aangepakt.

Dit is een artikel in een reeks over ondernemen van ING Zakelijk. ING Zakelijk is een partnerexpert van Business Insider Nederland.

Lees ook: Mannen vinden makkelijker investeerders dan vrouwen – de oud-advocate die IENS verkocht legt uit hoe dat komt

Advertisement