PvdA’er Khadija Arib werd woensdag gekozen tot voorzitter van de Tweede Kamer. Nog geen vierentwintig uur later moet ze aantreden om voor de eerste keer met de hamer te slaan.

De 55-jarige Arib deed ruim drie jaar geleden nog tevergeefs een gooi naar het voorzitterschap. Zij moest het toen afleggen tegen Anouchka van Miltenburg van de VVD, die zich in december gedwongen zag af te treden na kritiek op haar functioneren.

Deze keer lukte het wel. Arib versloeg woensdag VVD’er Ton Elias na vier stemrondes. Madeleine van Toorenburg (CDA) en Martin Bosma (PVV) vielen in de loop van de race af.

Donderdag moest Arib haar eerste officiële vergadering leiden als Kamervoorzitter. De PvdA-politicus wil een Kamervoorzitter zijn voor iedereen, die zich met volle overtuiging zal inzetten en zal “ingrijpen waar nodig”.

Ze gaf woensdag aan in ieder geval over de nodige dosis humor te beschikken. Op een vraag over het niveau van haar Engels antwoordde ze: “Ik ben geen Frans Timmermans, dat geef ik eerlijk toe. Maar ook geen Louis van Gaal.”

Khadija Arib arriveert voor haar eerste dag als voorzitter van de Tweede Kamer.

ANP-35683272

Ze neemt nog even wat papieren door voor de vergadering begint.

ANP-35683237

Voor aanvang van de vergadering wordt Arib gefeliciteerd door SP-Kamerlid Nine Kooiman.

ANP-35683232

Ook CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg, zelf kandidaat voor het voorzitterschap, is zo sportief om Arib geluk te wensen.

ANP-35683247

Daarna neemt Arib plaats op de voorzittersplek.

ANP-35683193

En slaat ze voor het eerst met de hamer.

ANP-35683266

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl