Terwijl Sinterklaas in het weekend van 5 december z’n hoogtepunt beleeft, kijken winkeliers al weer vooruit: kerst komt eraan en supermarkten en tuincentra stromen vol met kerstbomen. Hoe zit het dit jaar met de prijs van de populaire Nordmann? En waar moet je op letten bij de aankoop van een boom?

Het weekend van Sinterklaas markeert ook de start van het kerstseizoen. In supermarkten en tuincentra worden de kerstbomen alvast opgesteld om snel te kunnen omschakelen.

Grote partijen bomen worden vaak geleverd aan tuincentra en bouwmarkten. Hier ligt de prijs/kwaliteitverhouding vaak relatief gunstig. Alternatief is inkoop bij kleinere handelaren en supermarkten, die vaak wat kleinere partijen afnemen. Dan moet je wel goed op de kwaliteit te letten.

Online kopen kan ook, maar daar zijn twee punten van belang: het is vaak lastiger om het uiterlijk van de boom goed te beoordelen; en als er bezorgkosten bijkomen, is de vraag of het niet voordeliger is om toch een boom in de buurt te kopen en zelf naar huis te brengen.

Z24 maakte alvast een rondje om vast te stellen hoe de prijzen van de super populaire Nordmann-boom zich ontwikkelen. Op basis van prijzen van 12 aanbieders is de conclusie dat de gemiddelde prijzen variëren tussen de 20 euro en 48 euro, afhankelijk van de grootte van de boom (zie grafiek).

De prijzen liggen grotendeels in lijn met die van afgelopen jaar. Zo biedt Albert Heijn net als in 2014 kleinere Nordmannen aan voor 16,95 euro per stuk. De prijzen voor medium-bomen (lengte 150-175 cm) zijn het goedkoopst bij de Intratuin (14,95) en de Aldi (14,99).

En dan zijn er natuurlijk de speciale acties. Ikea herhaalt z'n jaarlijkse kerstbomenstunt: 1 euro voor een Nordmann, als je ook voor 19 euro aankopen doet bij de Ikea. Je kunt de 'actiepas' van 19 euro nog gebruiken tussen 4 januari en 31 januari 2016.

Een andere bekende actie is die van Makro. Deze loopt op vier, vijf, en zes december: Makro geeft gratis Nordmannen weg, maar dan moet je wel voor meer dan 150 euro aankopen doen.

Kerstboom-weetjes

Naast de prijs zijn er bij de aankoop van een kerstboom grofweg drie zaken waar je op moet letten, als het over de kwaliteit gaat.

1) Met of zonder kluit

Een vraag van levensbelang: ga je voor de wegwerpboom of kies je er eentje die je kunt (her)planten?

Kies je voor een boom met kluit (en dus beter naaldbehoud), dan moet je op een aantal zaken letten om een grotere overlevingskans te scheppen voor het volgende jaar. Zo moet de kluit ongeveer even zwaar zijn als de boom; dit kun je testen door de boom vlak boven de kluit vast te pakken en horizontaal te houden. Blijft ie in balans, dan zit je goed.

Bij de kluitbomen is er nog verschil tussen bomen die in een zwarte plastic zak worden geleverd en bomen die zijn geleverd worden in plastic potten. Het laatste type is duurder, maar de boom is dan niet verpot en heeft hogere overlevingskans.

Andere tips: een kleinere boom met kluit heeft meer kans op overleven, geef voldoende water en wacht niet te lang met planten.

De populaire Nordmann vind je overigens minder vaak met kluit, omdat deze een 'penwortel' heeft met weinig zijwortels. Het is hierdoor arbeidsintensief en relatief duur om Nordmannen met kluit te kweken. Voor echte snobs is een Nordmann-met-kluit dus de aangewezen boom.

(bron: bolhuiskerstbomen.nl)

2) Geur en uitval naalden

Een ander bekend dilemma in de kerstbomenwereld is de keuze tussen 'geur' en 'naaldbehoud'. Zo heeft de (groene) fijnspar, de traditionele kerstboom met prikkende naalden, een sterke geur. Maar bij deze relatief goedkope boom vallen de naalden ook snel uit. Ook de blauwspar heeft een pittige geur.

In feite loopt de scheidslijn ook min of meer parallel aan het onderscheid tussen de twee hoofdsoorten kerstbomen: de Picea (met spitse, meer stekelige naalden die sneller uitvallen) en Abies (zilversparren, rechtopstaande, stompe naalden).

Overigens ontstaat op dit vlak snel verwarring. Want bijvoorbeeld de groene fijnspar heet in het Latijn Picea abies (!); en de Nordmann heet Abies Normanniana.

(bron: plazilla.com: kerstboom kopen: welke soorten kerstbomen zijn er)

3) Verse boom: schudden en acclimatiseren

Voor beter behoud van de boom zijn twee tips cruciaal: ben je bij de verkoper, kijk dan even wat er gebeurt als je de boom een beetje schudt. Vallen er veel naalden uit, dan is ie niet 'vers' meer en heb je te maken met een afdankertje.

Daarnaast is het raadzaam om een boom die van het veld of een koude buitenplaats komt te laten acclimatiseren. Dat kan door hem een dagje in een 'koele berging' of garage te laten staan. Je moet daar dan wel over beschikken.

Komt de boom in de huiskamer, dan moet hij zo ver mogelijk van warmtebronnen zoals radiatoren worden geplaatst.

(bron: tuinadvies.nl)