Na dertig jaar ondernemen in Drenthe besloot Erik Ziengs in 2010 om voor de VVD de Tweede Kamer in te gaan. Sindsdien behartigt hij de belangen van ondernemers als woordvoerder van Economische Zaken. Deel drie van een drieluik over de combinatie van politiek en ondernemen.

Het is inmiddels meer dan dertig jaar geleden dat de dan 19-jarige Erik Ziengs met VVD-flyers op de markt in Assen stond. Hij denkt met weemoed terug aan de tijd dat hij nog onderdeel was van de zogenoemde propagandacommissie van de partij waarvoor hij nu in de Tweede Kamer zit.

Tijden zijn veranderd. Na een periode van dertig jaar waarin Ziengs politiek en ondernemen probeerde te balanceren is hij nu vol voor de politiek gegaan, vertelt hij vanuit zijn statige kamer aan het Binnenhof. “Heel stiekem ben ik in hart en nieren nog steeds een ondernemer, alleen momenteel zonder bedrijf.”

Ziengs had al snel politieke aspiraties, maar dat bleek onverenigbaar met ondernemerschap. “Toen ik bij de bank een lening af wilde sluiten werd er gevraagd of ik mijn politieke activiteit kon afbouwen, omdat ik mij vol op de onderneming moest focussen. Dat heb ik met tegenzin gedaan.”

Het was het vertrek van Geert Wilders, de heisa rond Ayaan Hirsi Ali en de bijna-verkiezing van Rita Verdonk wat hem inspireerde om weer politiek actief te worden. “Het was zo’n snel veranderende wereld. Ik wilde daar impact op hebben en meedoen.”

Marginale kennis

Ziengs is nu bijna zes jaar Tweede Kamerlid en beheert de portefeuilles midden- en kleinbedrijf, zzp, recreatie & toerisme en preventie (alcohol en rookbeleid). "De eerste les die ik leerde is dat je in de politiek tien dingen goed kan doen, maar als je er eentje fout doet dan is het voorbij. Terwijl je als ondernemer juist fouten moet maken om succes te bereiken", vertelt Ziengs over zijn eerste jaren in de Kamer.

De marginale kennis van het ondernemerschap in het parlement verraste hem. "De VVD deed het nog aardig. Maar een partij als D66, die zich profileert als ondernemerspartij, heeft helemaal geen ondernemers", aldus Ziengs.

Met zijn ervaring kan Ziengs duidelijk maken hoe een wet kleine bedrijven raakt. Zo kon hij bijvoorbeeld aan collega's uitleggen wat het betekent voor een ondernemer als een medewerker ziek wordt. "Dat papierwerk en gedoe is mede door mijn uitleg verminderd", vertelt Ziengs.

Meelopen op het Binnenhof

Zijn inzet voor mkb'ers en zzp'ers heeft Ziengs een achterban opgeleverd die voornamelijk bestaat uit ondernemers. Velen zijn verbaasd dat Ziengs het aandurft om de politiek in te gaan, in hun ogen een bureaucratische en moeilijke wereld.

"Als een ondernemer meer wil weten van de Kamer, kan hij mij altijd bellen en gewoon een dagje meelopen op het Binnenhof", aldus Ziengs. "Het is van belang dat Kamerleden begrip voor de politiek kweken. Als wij niet uit kunnen leggen wat we aan het doen zijn dan verdienen we het niet om hier te zitten."

Ziengs spreekt ook andere kiezers aan, met name in Drenthe. "Mijn overbuurman die een PvdA'er is, stemt ook op mij. Omdat hij mij een aardige kerel vindt en ik zijn container aan de weg zet", grapt Ziengs. "Stemmen in Drenthe gaat om gunnen en vertrouwen. Ik neem de vragen en zorgen van mensen serieus, dan willen ze wel op je stemmen."

Doorstoten naar ministerschap?

Ondertussen kriebelt de ondernemersgeest ook weer bij Ziengs. "Als ik een nieuw bedrijf of idee zie dan kriebelt het gelijk weer. Dan wil ik weer aan het ondernemen, maar dat moet nog even wachten tot na kabinet Rutte 3", knipoogt Ziengs. Hij is ervan overtuigd dat er volgend jaar bij de landelijke verkiezingen in maart opnieuw een overwinning wacht voor de VVD.

Dat hij dan ook in het kabinet de ondernemersbelangen wil verdedigen als minister lijkt uitgesloten. "Het zou prachtig zijn voor de plakboeken, maar verder lijkt het mij verschrikkelijk. Bovendien denk ik ook niet dat ik daar capabel genoeg voor ben."

Qua partijloyaliteit zit het wel goed bij Ziengs. Volgens hem heeft Nederland maar een liberale partij die het belang van ondernemers verdedigt, de VVD. D66 is wat hem betreft geen alternatief: "Dat zijn een stel wetenschappers die geen idee hebben hoe het in de praktijk werkt."

Lees ook

Deel 1: Als ondernemer in de politiek: ‘Lastig als je gewend bent direct je mouwen op te stropen’

Deel 2: ‘Amsterdam van werelddorp naar wereldstad, dat moeten we omarmen’

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl