Mode-icoon Karl Lagerfeld is op 85-jarige leeftijd overleden in Parijs. Hij veranderde de mode-industrie als ontwerper van Chanel en had ook grote impact met zijn werk voor Fendi.

Hoewel Lagerfeld de geschiedenis ingaat als modeontwerper, zal hij ook worden herinnerd om zijn excentrieke levensstijl en iconische quotes, én zijn geliefde kat Choupette. Daarnaast werd ook zijn dieet  beroemd.

In 2000 volgde Lagerfeld een dieet in de hoop “een fatsoenlijk kledingrek” te worden. Hij verloor zo’n 40 kilo in ruim een jaar tijd met behulp van zijn persoonlijke diëtist dr. Jean-Claude Houdret, een arts gespecialiseerd in “voeding, esthetiek (lees: pleitbezorger van plastische chirurgie) en homeopathie”, zo zei Houdret tegen The New York Times in 2005.

Enige tijd nadat Lagerfeld zijn overtollige kilo’s kwijt was, schreven hij en dr. Houdret het boek Het 3D Dieet dat direct een bestseller werd in Frankrijk. Wereldwijd werden bijna 200 duizend exemplaren verkocht.

Coca-Cola Light was Lagerfelds favoriet

Karl largerfeld

Foto: De Duitse modeontwerper en fotograaf Karl Lagerfeld tijdens de lancering van flesjes Coca-Cola Light die zijn naam dragen in Parijs, op 7 april 2011.  Bron: Bertrand Langlois/Stringer

In het dieetboek word je aangemoedigd om veel kunstmatige zoetstoffen en light-dranken tot je te nemen, wat niet verrassend is aangezien Lagerfeld ooit heeft gezegd 10 blikjes Coca-Cola Light per dag te drinken.

Lagerfelds liefde voor de frisdrank is beroemd. Hij drinkt echt alleen maar Coca-Cola Light, liet hij modemagazine Harper's Bazaar weten. "Ik drink Coca-Cola Light vanaf het moment dat ik opsta tot het moment dat ik weer naar bed ga. Ik kan het zelfs midden in de nacht drinken en daarna toch in slaap vallen. Ik drink geen koffie, ik drink geen thee, ik drink niets anders."

De meeste experts zijn het erover eens dat het drinken van frisdrank in plaats van water geen goed idee is. Hoewel de adviezen uiteenlopen, moet een gemiddeld persoon over het algemeen ongeveer 2 liter water per dag drinken.

Lagerfeld had de neiging al zijn maaltijden te skippen

Hoewel periodiek vasten - binnen een bepaalde tijd periodes van vasten afwisselen met periodes waarin je niet vast - in zwang raakt, is het niet goed om de dag al te lang zonder voedsel door te brengen. Doktoren en diëtisten raden mensen bijvoorbeeld af om zowel ontbijt als lunch te skippen of minder dan 1.200 kilocalorieën per dag tot zich te nemen.

Maar: "Ik lunch nooit", verklaarde Lagerfeld doodleuk aan Harper's Bazaar.

Hij leek ook geen groot fan te zijn van uiteten gaan. "Wat ik het ergste vind is dat je de tijd in de gaten moet houden en je daarna gehaast moet omkleden voor het diner als je een belangrijk diner hebt. Elk diner is belangrijk, je kunt niet zonder, maar ik word er een beetje moe van. Ik heb in mijn leven wat af gedineerd."

Klinkt deze levensstijl je als een marteling in de oren? Dat klopt, want diëten hoort volgens Lagerfeld moeilijk te zijn. "Het moet een soort straf zijn", schreef hij volgens Into the Gloss in zijn dieetboek. Toch wordt daarin niet het overslaan van maaltijden gepredikt, wel wordt eten tussen maaltijden ontmoedigd. Dus om acht uur 's ochtends ontbijt, lunch rond één uur 's middags en diner om acht uur 's avonds, zonder tussendoortjes.

Dit at Karl Lagerfeld wél

Karl Lagerfeld

Foto: Tot Lagerfelds dieet behoorden ook zakjes proteïne. Bron: Dominique Charriau / Contributor

De basiscomponenten van Lagerfelds dieet, ook wel bekend als het 'Spoonlight Program', zijn niet heel verrassend. Het gaat erom de inname van calorieën te beperken door geen bewerkt, vet en gefrituurd voedsel te eten en juist heel veel magere eiwitten.

Dit met recepten als vissoufflé, geflambeerde kwartel, ham en aardbeienmousse, groentenaspic en geroosterde parelhoen met dragon, schreef nieuwssite Slate die het dieetboek doorploegde. Volgens Slate zou ten minste een maaltijd per dag moeten bestaan uit een eiwitshake in smaken als crèmesoep en eiercustard.

Het ontbijt hield Lagerfeld simpel: sap, yoghurt, een ei (niet in olie gebakken) en af en toe een stuk toast. Toast was volgens Lagerfeld het 'toppunt van luxe' en het 'lekkerste ter wereld', schreef de Britse krant The Guardian.

Lagerfeld was niet zo van het sporten

Lagerfeld liet blijken geen fan te zijn van fysieke inspanning om zijn lichaam in vorm te krijgen. In zijn boek wordt het zelfs afgeraden met de waarschuwing dat je "hongerig kan worden van sporten".

Als je dan toch zo nodig moet sporten, doe dat dan maximaal "drie keer per week, 15 minuten", aldus 'Kaiser' Lagerfeld. Experts zeggen echter dat beweging goed voor je is en zowel op de korte als lange termijn voordelen oplevert.

Lagerfeld keek met humor naar zijn dieet

Karl Lagerfeld

Foto: Volgens Lagerfeld slaagde het dieet omdat hij extreem gedisciplineerd is. Bron: François Guillot/Contributor

In het hele boek spot Lagerfeld met zijn excentrieke eetgewoonten. "Je moet wel extreem gedisciplineerd zijn wil je slagen", schreef hij.

Volgens hem kun je het beter volhouden als je een 'vleugje humor' toevoegt. "Met humor kun je het leuk maken voor jezelf. Je moet het dieet zien als een onbelangrijke uitdaging - en daarom zal het je lukken", schreef hij. "Want je moet niet per se van die kilo's af - jij wílt het."

Lees meer: