Contactberoepen zoals kappers, pedicures, schoonheidsspecialisten en ook rij-instructeurs mogen maandag 11 mei weer aan het werk.

Aan de versoepeling van de lockdownmaatregelen zijn wel voorwaarden verbonden.

Alleen klanten zonder coronaklachten mogen worden geholpen.

Kappers en andere contactberoepen zoals pedicures, paramedici, rij-instructeurs en schoonheidsspecialisten mogen vanaf maandag weer aan het werk. Voorwaarde is wel dat ze alleen klanten zonder coronaklachten helpen.

Personeel mag mondkapjes dragen, maar dat hoeft niet. Er wordt gewerkt op afspraak, waarbij vooraf met de klant wordt besproken of het bezoek een risico oplevert.

Kappersbrancheorganisatie ANKO heeft een protocol voor veilig werken tijdens de coronacrisis opgesteld. De salons moeten er onder meer voor zorgen dat iedereen in de zaak 1,5 meter afstand tot elkaar kan houden.

Ook moeten medewerkers minimaal eenmaal per uur en in ieder geval voor en na de behandeling van de klant de handen kunnen wassen. “Zorg ook voor de aanwezigheid van verzorgende handcrème in een pompflesje” , aldus ANKO.

Ook ANBOS, de brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten heeft een hygiëneprotocol opgesteld. Dat is samengesteld op basis van onder meer de richtlijnen van het RIVM.

Kapper opent zaak al om 12 uur 's nachts

Het Haaratelier in Den Bosch, de salon van de bekende haarstylist en visagist Mari van de Ven, heeft direct na middernacht een aantal klanten blij gemaakt met een knipbeurt. Zorgmedewerkers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis waren uitgenodigd om zich te laten knippen nu de salons na weken van sluiting weer open mogen.

"Waarom wachten tot 09.00 uur als je om 00.00 uur al open kan?", reageert Van de Ven enthousiast. "Dan ga je toch direct open!" Even na twaalven zijn twaalf van de negentien stoelen in zijn zaak bezet waar de klanten geknipt, geföhnd en geverfd worden.

De nood was voor hen hoog, stelt Van de Ven. Aan de blije gezichten te zien, is het volgens de haarstylist "heel belangrijk om naar de kapper te gaan", en aan de uitgroei te zien, bij sommigen ook wel nodig.

In Het Haaratelier zijn maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk te houden. Stoelen staan op 1,5 meter, schermen zijn opgezet en handgels staan gereed. "Gelukkig hoeven we geen mondkapje te dragen", zegt Van de Ven die de nacht met zijn team doorwerkt tot iedereen weer tevreden naar huis is.

De agenda van de kapsalon zit de komende tijd ramvol. De dag na de persconferentie van premier Rutte stond de telefoon van Het Haarartelier roodgloeiend. Zorgmedewerkers houden het hele jaar recht op 25 procent korting. Dat is het minste wat de kappers voor hen kunnen doen, stelt Van de Ven, want zij hebben de afgelopen tijd alleen maar "gewerkt, gewerkt, gewerkt".

Ook elders gingen rond middernacht al kapperszaken open. In Boxmeer ging de eerste knipbeurt naar de hoogste bieder van een veiling voor het goede doel. De eerste klant was een man die daarvoor 60 euro over had. Samen met bijdrages van het personeel werd er een totaalbedrag opgehaald van 255 euro, dat naar de stichting Vrienden van het Maasziekenhuis gaat.

Lees meer over de coronacrisis: