Techreus Google is ooit begonnen in een garage in Silicon Valley, maar ook tegenwoordig zitten veel medewerkers van de zoekmachinegigant nog in tamelijk ongebruikelijke kantoren. Het techbedrijf kickt op oude warenhuizen, fabrieken en magazijnen, ook als die al jaren leeg staan.

In de meeste gevallen behouden de architecten die Google inhuurt de structuur van de gebouwen en voegen ze extra ramen toe voor meer daglicht. Ook halen ze vaak muren neer om open ruimtes te creëren.

Moderne architectuur wordt gecombineerd met een vleugje klassieke uitstraling. Kenmerkende elementen van het oorspronkelijke gebouw blijven daarbij behouden.

Hoewel niet alle Google-kantoren in een gigantische gerenoveerde fabriek zitten, zijn er toch heel wat gebouwen met een interessante geschiedenis die door toedoen van het techbedrijf aan een tweede of derde leven begonnen zijn. Dit zijn er negen.


1. Het nieuwe kantoor van Google in Los Angeles is een gerestaureerde hangar uit de jaren 40, waar ooit de ‘Spruce Goose’ stond. Dat is de grootste vliegboot aller tijden.


2. Het kantoor in Pittsburgh zit in een oude koekjesfabriek van Nabisco en daar zijn een aantal opvallende elementen van de bakkerij bewaard gebleven


3. Google heeft klaarblijkelijk wat met koekjes, want ook het kantoor bij Chelsea Market in New York zit in een oude fabriek van Nabisco.


4. Google heeft ook een huurcontract getekend voor kantoorruimte in een voormalige snoepjesfabriek op Hudson Square in New York. Het bedrijf hoopt daar in 2020 een nieuw kantoor te openen.


5. In Zwitserland zit Google in een oude bierbrouwerij vlak bij het meer van Zürich.


6. Google Madrid is gevestigd in een voormalige accufabriek. Het pand stamt uit 1892.


7. In de Poolse hoofdstad Warschau heeft Google een ‘co-working space’ in een 19e-eeuwse wodkafabriek waar nog de nodige kenmerken van terug te vinden zijn.


8. Het kantoor van Google in Chicago was ooit een koelopslag zonder ramen, maar na de renovatie valt er wél veel daglicht naar binnen.


9. In Parijs is het Google-kantoor gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van een spoorwegbedrijf.


BEKIJK OOK: Het indrukwekkende hoofdkantoor van Apple dat in 2017 werd geopend en bekend staat als ‘het ruimteschip’