Als je kanker krijgt, worden je medische kosten gedekt. Maar hoe zit dat met de andere kosten die je maakt omdat je ziek bent?

Merel Franken-Servatius liep daar zelf tegenaan. In 2002 werd haar zoon Joël, toen zeven jaar oud, gediagnosticeerd met leukemie. Franken-Servatius was een alleenstaande moeder en zegt tegen NRC dat een financiële buffer, waarmee ze bijvoorbeeld een huishoudelijke hulp of opvang voor haar andere zoon kon betalen tijdens de weken die ze doorbracht in het ziekenhuis, toen welkom was geweest.

“Ik leunde zwaar op mijn omgeving, maar op een gegeven moment haken mensen af”, zegt ze tegen de krant. “Constant zat ik met financiën in m’n hoofd.”

Haar huidige partner Sander Franken, een ondernemer uit de verzekeringswereld, weet ook dat ze het toen zwaar had. “Als jij de hele dag in het ziekenhuis hebt gezeten en je gaat ’s avonds naar huis, dan heb je geen zin om het huishouden te doen. Los van het feit dat de energie op is”, zegt hij tegen AMweb.

En dus bedachten de twee samen een oplossing: de Carpe Diempolis. Die verzekert mensen niet voor de medische kosten van kanker, maar voor alle andere financiële schade die de ziekte oplevert. “Als je wordt getroffen door kanker, kom je voor problemen te staan waar je normaal niet bij stilstaat. Een verzekering die financiële rust geeft, maakt het leven een stuk comfortabeler’, zegt Franken tegen de website. Vanaf donderdag kunnen mensen zich er verzekeren.

'Tijd kost nu eenmaal geld'

Franken denkt dat de verzekering belangrijk is voor de Nederlandse markt. "Honderdzestienduizend Nederlanders krijgen jaarlijks kanker. Men wil dan de tijd krijgen om voor elkaar te zorgen", zegt hij tegen NRC. Franken-Servatius vult aan: "In onze maatschappij kost tijd nu eenmaal geld."

De premie die je betaalt, hangt af van verschillende factoren. Ten eerste je gezondheid. De website van de polis vraagt naar je leeftijd, lengte, gewicht en of je rookt. Maar ook het bedrag dat je uitgekeerd wil krijgen na een diagnose heeft invloed op je polis.

Ben je 30 jaar oud, heb je een gezond gewicht en rook je niet, dan betaal je ruim 6 euro per maand om je voor 10.000 euro te verzekeren. Voor 30.000 euro betaal je 16 euro per maand en voor 100.000 euro ben je 50 euro per maand kwijt.

Mocht je voor je 65ste de diagnose kanker krijgen, dan wordt het bedrag in één keer op je rekening gestort. Dat gebeurt ook als een van je kinderen onder de 18 jaar ziek wordt.

Maar krijg je de ziekte na je 65ste, dan geldt de verzekering niet meer. Terwijl juist dan de kans op kanker het grootst is: twee op de drie mensen met kanker zijn ouder dan 65. Franken zegt dat de verzekering onbetaalbaar zou zijn als hij er ook zou zijn voor oudere mensen. "Daarnaast hebben jonge mensen minder de gelegenheid gehad om vermogen op te bouwen."

Franken en Franken-Servatius zijn met de Carpe Diempolis de eersten in Nederland met een polis voor financiële schade bij ziekte. In het buitenland bestaat het al wel. Hugo Bijleveld, advocaat in aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht, zegt tegen NRC dat het hem niet verbaast dat nu zo'n verzekering is opgericht. "De verzekeringsmarkt is gigantisch en dijt steeds meer uit."

Lees meer over ondernemen: