Kamp houdt vast aan proefboringen bij Schiermonnikoog

De twee tijdelijke proefboringen naar gas bij Schiermonnikoog gaan gewoon door. Maar het is volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) nog lang niet zeker dat er bij Schiermonnikoog inderdaad gas gewonnen gaat worden.

Minister Henk Kamp. Foto: ANP

De twee tijdelijke proefboringen naar gas bij Schiermonnikoog gaan gewoon door. Maar het is volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) nog lang niet zeker dat er bij Schiermonnikoog inderdaad gas gewonnen gaat worden.

“Het kan heel goed zijn dat als er gas zit, dat we het dan toch niet gaat doen. Maar het is geen goede zaak om daar nu al op vooruit te lopen”, stelde de minister donderdag in de Tweede Kamer. Kamp hield Kamerleden voor dat het niet goed is “om iedere keer als er nu een klein veld aan de orde is ‘nee’ te zeggen”.

De Kamer verzet zich tegen proefboringen bij Schiermonnikoog en keerde zich eerder tegen mogelijke gasboringen bij Terschelling omdat het niet de bedoeling is dat er in natuur naar gas wordt geboord.

‘Geen trucs’

Kamp benadrukt dat hij zich echt aan de procedures houdt, aanvragen zorgvuldig beoordeelt en geen trucjes uithaalt. Volgens wethouder Jan Dijkstra van de gemeente Schiermonnikoog heeft Kamp wel een slimmigheidje gebruikt om de proefboringen toch door te kunnen laten gaan.

De boringen zijn door Kamp onder de Crisis- en herstelwet geschaard, zei Dijkstra eerder tegenover de Leeuwarder Courant. Daardoor kunnen lagere overheden geen bezwaar maken tegen de vergunning voor Engie. Volgens Dijkstra misbruikt Kamp de Crisiswet “om iedereen monddood” te maken. Juristen van de Waddenvereniging kijken nu of de vergunning wel in de haak is.

Kamp stelt echter dat dat niet aan de orde is. "Wij hebben in wetten vastgelegd hoe ik met vergunningsaanvragen moet omgaan en dat is omdat het hier geen bananenrepubliek is."

PvdA’er Jan Vos vindt het besluit van Kamp maar raar. "Hoezo geef je toestemming voor een proefboring terwijl je weet dat we de gaswinning daar nooit gaan toestaan."

De kleine gasvelden zijn volgens Kamp om verschillende redenen belangrijk. Ze zijn goed voor 4000 directe arbeidsplaatsen, leveren de overheid elk jaar ruim 1 miljard euro op en zorgen ervoor dat Nederland minder afhankelijk is van gas uit het buitenland. De risico’s van gaswinning in kleine velden zijn niet te vergelijken met die in Groningen waar aardbevingen nu voor schade en onrust zorgen, aldus de minister.

ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl