Commerciële opsporing en winning van schaliegas mag de komende vijf jaar niet in Nederland. Lopende vergunningen worden niet verlengd en eind dit jaar bepaalt het kabinet of schaliegaswinning überhaupt nog mag. 

In december had het kabinet al besloten dat deze kabinetsperiode — in principe tot 2017 — geen gas uit schalie(gesteente) zal worden gewonnen. Die winning is omstreden omdat er schade aan het milieu en de bodem kan ontstaan. De Tweede Kamer wil ook geen winning, maar over proefboringen bestond onduidelijkheid.

Het Britse schaliegasbedrijf Cuadrilla is “verbaasd en teleurgesteld” dat de vergunning om schaliegas op te sporen niet verlengd wordt en winning vijf jaar niet is toegestaan. Het bedrijf lag eerder in de clinch met de gemeente Boxtel, waar het proefboringen wilde uitvoeren.

Milieuwethouder Peter van de Wiel van Boxtel noemt het besluit “een erkenning van de weerstand onder de bevolking tegen boren naar schaliegas”. Ook drinkwaterbedrijf Brabant Water vindt de beslissing van de minister verstandig. “Goed nieuws voor de veiligheid van het grondwater en daarmee uiteindelijk het drinkwater.” Nederlands grootste drinkwaterbedrijf Vitens is blij dat volksgezondheid boven economie gaat.

GroenLinks wil stop schaliegas

GroenLinks wil dat het uitstel van de schaliegaswinning, waartoe het kabinet vrijdag besloot, direct een stop wordt. Al die onderzoeken naar schaliegas zijn verspilling van belastinggeld, zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Van Tongeren: "In 2010 dachten olie- en gasbedrijven dat ze stilletjes konden beginnen met fracken naar schaliegas in Brabant. Op mijn initiatief heeft de Kamer toen een hoorzitting gehouden over de gevaren van schaliegas; dat leidde tot een tijdelijk stop. Inmiddels zijn de VNG, het IPO, de Unie van Waterschappen, drinkwaterbedrijven, 246 gemeentes en negen provincies tegen schaliegas." Ze roept de PvdA-bewindslieden ertoe op binnen het kabinet een stop op schaliegas af te dwingen.

PvdA-Kamerlid Jan Vos laat weten dat "boring naar schaliegas alleen kan als het veilig is, nu dus niet." Vos vindt het ook verstandig om eventuele onderzoeksboringen niet aan commerciële bedrijven over te laten. Verder wil hij dat Nederland op volle kracht doorgaat met groene energie uit zon, wind en aardwarmte.

SP-Kamerlid Eric Smaling vindt het fijn dat er vijf jaar een moratorium op schaliegas komt. Hij wil ook niet dat er proefboringen plaatsvinden. Zijn motie daarover werd breed gesteund in de Kamer. Ook het CDA vindt het goed dat de plannen in de ijskast staan.

Addertje onder gras

ChristenUnie wil dat er in het Energierapport een keuze voor duurzame energie wordt gemaakt. Kamerlid Carla Dik-Faber noemt het goed nieuws dat de proefboringen in de Noordoostpolder en Boxtel van de baan zijn. Tegelijkertijd is ze teleurgesteld dat schaliegas nog steeds als serieuze optie wordt gezien. "Wij willen een definitieve keuze voor duurzaam en zo snel mogelijk naar een schone en fossielvrije energievoorziening. Schaliegas als energiebron zorgt voor vervuiling van het milieu en heeft risico's voor de volksgezondheid, bijvoorbeeld door vervuiling van het drinkwater.''

Milieudefensie spreekt van "fantastisch nieuws" maar waarschuwt voor een addertje onder gras omdat het kabinet de mogelijkheid om in de toekomst schaliegas te winnen nog wel openhoudt.

Het kabinet wil pas eind dit jaar een definitief besluit nemen over schaliegas als het Energierapport af is. Omdat in het rapport ook de ontwikkelingen met andere energiebronnen staan, kan volgens Kamp een betere afweging plaatsvinden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl