De gemeente Schiermonnikoog is tegen de proefboringen naar aardgas die het Franse energiebedrijf Engie volgend jaar mag doen ten noorden van het eiland. Volgens wethouder Jan Dijkstra heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken daarbij een truc gebruikt.

De boringen zijn door Kamp onder de Crisis- en herstelwet geschaard, zegt Dijkstra tegenover de Leeuwarder Courant. Daardoor kunnen lagere overheden geen bezwaar maken tegen de vergunning voor Engie.

Volgens Dijkstra misbruikt Kamp de Crisiswet “om iedereen monddood” te maken. Juristen van de Waddenvereniging kijken nu of de vergunning wel in de haak is.

Informatieavond

Engie wil de eerste proefboring in de winter van 2017/2018 uitvoeren. Dat moet 5,4 kilometer ten noorden van het eiland plaatsvinden. Als deze boring een succes is wil de onderneming in de winter daarop een tweede boring uitvoeren.

Over de kwestie is twee keer een informatieavond gehouden op het eiland. Volgens Kamp vrezen de bewoners vooral aantasting van de horizon en de mogelijke gevolgen daarvan voor het toerisme. Volgens Kamp moet Engie opnieuw een vergunning aanvragen als het na de proefboring wil overgaan tot gaswinning.

Gaswinning Terschelling

Vorig jaar oktober stemde de Tweede Kamer tegen mogelijke gaswinning bij Terschelling omdat dit niet zou passen binnen de regels voor milieu- en natuurbescherming. Ook eilandbewoners en milieuorganisaties verzetten zich tegen de plannen voor gaswinning op Terschelling.

De gemeente Schiermonnikoog betreurde toen dat de Kamer zich ook niet uitsprak tegen gaswinning bij Schiermonnikoog en in de rest van het Waddengebied.

De Kamer behandelt mogelijk binnenkort een aanpassing van de Mijnbouwwet waardoor vaker een vergunning voor gaswinning kan worden geweigerd. Kamp wacht besluitvorming over boren bij Terschelling af tot deze wet door de Kamer is.

De procedure voor proefboringen bij Schiermonnikoog is na drie jaar ongeveer afgerond en zijn niet gebaseerd op deze Mijnbouwwet, aldus Kamp. Daarom heeft hij geen bezwaren tegen de proefboringen bij dit eiland.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl