De Kamer van Koophandel (KvK) stopt met een lucratief handeltje: het doorverkopen van adresbestanden van zzp’ers aan derden voor reclamedoeleinden. Dat zegt een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens tegen de NOS.

Afgelopen jaar gaf de privacywaakhond al aan dat de KvK mogelijk de wet overtrad door adverteerders inzage te geven in het handelsregister.

Als ondernemer ben je namelijk verplicht om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Daardoor zijn je gegevens niet alleen vlot te vinden op internet, maar ook in allerlei bestanden die de KvK aan commerciële partijen doorverkoopt, ontdekte de NOS.

Zzp’ers hadden dubbel pech. Het adres waar hun bedrijf gevestigd is, is vaak hetzelfde als hun privéadres, waardoor alle telefoontjes en post dus bij hen thuis terechtkomen.

Het nieuwe beleid maakt het niet geheel onmogelijk om adressen van ondernemers te kopen, aldus de woordvoerder van de KvK tegen de NOS:  “Maar we stoppen met het meest laagdrempelige informatieproduct, dat veel werd gebruikt voor direct marketing.”

De beperkende maatregelen rond het doorverkopen van bedrijfsadressen gaan overigens ook voor grotere bedrijven gelden, aldus de KvK.

LEES OOK: Je bent zzp’er en je wilt een hypotheek – hoe vriendelijk is de bank dan?